Sodan vaikutukset kurjistavat myös kuntataloutta – millaisiksi nousevat tulevien investointien hintalaput?

Viime päivien ja viikkojen kustannusnousu on laittanut monet alat ja yksityistaloudet ahtaalle.

16.3. 5:45

Viime päivien ja viikkojen uutiset eivät ole olleet hyviä. Jo ennen Ukrainan sotaa ja Venäjä-pakotteita alkanut kustannusnousu jatkuu ja näkyy kouriintuntuvasti jo yksityistaloudessakin. Polttoainetta ei tee mieli tankata kuin pakon edessä. Sähkö on entistä kalliimpaa ja myös ruoan hinnan nousua ennakoidaan.

Konkreettisesti kustannusnousu näkyy esimerkiksi maataloudessa ja kuljetusaloilla. Näistä ensimmäinen kärsii myös esimerkiksi haasteista saada lannoitteita.

Maailman tilanne tulee nyt lähelle muutenkin kuin Ukrainasta tulvivien uutiskuvien ja sodan jaloista saapuvien turvapaikanhakijoiden mukana. Sodan välilliset vaikutukset myös paikallisesti ovat merkittävät.

Vaikka suuri huoli nykytilanteessa koskee luonnollisesti inhimillisiä kärsimyksiä Ukrainassa, on julkinen keskustelu sodan ja pakotteiden talousvaikutuksista käynnistynyt. Tältä ei voi välttyä Sastamalassakaan.

Jo nyt selvää on, että julkiseen talouteen on luvassa lovi, jos kustannukset ennakoidusti nousevat, Venäjä-pakotteista kärsivät yritykset kokevat tappioita ja työttömyys kasvaa.

Rakennuskustannukset kasvoivat huomattavasti jo koronapandemian aikana, mikä on nostanut Sastamalan kaupungissakin investointikuluja yli määrärahojen.

Sitäkin pitää kohta miettiä, mitkä mahtavat olla kaupungin investointilistalla odottavien hankkeiden hintalaput.

Kirjoittaja on Tyrvään Sanomien päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos