Oma auto on haja-asutusalueella välttämätön – eläkeläisiltä tiukka kannanotto

Ikääntyneiden liikkumismahdollisuudet on turvattava myös kalliin energian aikana, vaadittiin Eläkeliiton Satakunnan piirin kevätkokouksessa.

Kauppa- ja muita asioita pitää päästä hoitamaan kaupungin keskustaan, vaikka polttoaineen hinnat nousevat. Eläkeliiton Satakunnan piiri vaatii valtakunnallisia toimenpiteitä, joilla ikääntyneiden liikkumismahdollisuudet turvataan.

4.4. 14:00

Eläkeliitto on pitänyt välttämättöminä valtakunnallisia toimenpiteitä, joilla ikäihmisten liikkumismahdollisuudet turvataan polttoaineiden hinnan kallistuessa.

Myös Eläkeliiton Satakunnan piiri haluaa muistuttaa pienituloisten eläkeläisten aseman turvaamisesta päätettäessä energian hintoihin vaikuttavista toimenpiteistä ja hinnannousujen kompensoinneista.

Monet haja-asutusalueilla asuvat ikääntyneet tarvitsevat omaa autoa välttämättömään asiointiinsa. Auton käyttöön pitää silloin olla taloudelliset mahdollisuudet.

Polttoaineiden hinnan nousu edellyttää myös julkisen liikenteen eri vaihtoehtojen ennakkoluulotonta kehittämistä. Kuntien tulee jatkuvasti kehittää toimivia ratkaisuja kohtuuhintaiseen joukkoliikenteeseen.

Koululaisliikenteen ja muun joukkoliikenteen yhdistämisellä voidaan julkinen liikenne järjestää monessa tapauksessa myös harvemmin asutuilla alueilla. Kerran tai kaksi viikossa toimiva palveluliikenne haja-asutusalueilla ja tilauksiin perustuva joukkoliikenne ovat mahdollisuuksia, joita kuntien tulee kehittää määrätietoisesti. Kaikilla ikäihmisillä tulee olla mahdollisuus palveluihin ja harrastuksiin silloinkin, kun energian hinta nousee ja markkinaehtoinen julkinen liikenne loppuu.

Mobiilivarmenteella turvaa asiointiin

Mobiilivarmenne tulisi saada laajempaan käyttöön ikäihmisillä. Se parantaisi pankkiasioinnin ja muun tunnistamista edellyttävän asioinnin turvallisuutta.

Mobiilivarmennetta voi käyttää tavallisella matkapuhelimella, älypuhelin ei ole välttämätön. Varmenne sopii myös sellaisten henkilöiden käyttöön, joilla ei ole pankkiasioinnissa käytössä mobiilipankkia.

Mobiilivarmenne turvaa tunnistamisen muissa palveluissa myös silloin, kun verkkopankkipalveluissa on häiriöitä.

Eläkeliiton Vammalan yhdistys on esittänyt, että mobiilivarmenteen käytön lisäämiseksi se tulisi saada ilmaiseksi muissakin kuin Telian liittymissä. Eläkeliiton tulisi selvittää, miten tämä voitaisiin toteuttaa.

Satakunnan piiri kannattaa tätä Vammalan yhdistyksen esitystä. Lisäksi piiri pitää tärkeänä, että asiakkaan tunnistamista edellyttävät yritykset ja organisaatiot tiedottavat mobiilivarmenteen käyttömahdollisuuksista ja neuvovat erityisesti ikäihmisiä varmenteen käyttöönotossa.

Eläkeliiton Satakunnan piiri

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos