Hoitajalakko jakaa mielipiteitä Tyrvään Sanomien verkkokeskustelussa – Lukija pelkää kovien palkankorotusten pahentavan yhtä ongelmaa

Hoitajat osoittivat mieltään Tampereella 1. huhtikuuta.

12.4. 14:15

Tyrvään Sanomien verkossa keskustelua synnyttävät muun muassa hoitajalakko ja valtatie 11:n turvallisuus.

Näin lukijat ovat kommentoineet uutista Miten hoitajalakko vaikuttaa Sastamalassa? Sotesi on palkannut opiskelijoita ja eläkeläisiä avuksi:

– Koko lafka on kiinni. Myös kesäsulut pukkaavat päälle ainakin Sotesissa. Jaan Aki Lindenin esittämän huolen. Miten paljon jää hoidettavia sairauksia toteamatta ja pääsemättä alkuun niiden hoitamisessa? Kun hyvinvointialueet aloittavat, miten paljon vaikutuksia tällä tilanteella onkaan siihen? Sitten perustelut töiden sujumattomuudelle varmaan ovat, että tilanne on ennenkokematon. Täysi kriisi on päällä. Ja ketkäs tästä kärsivät; veronmaksajat ja sairastavat ihmiset. Ei kukaan vastuullisista edes muista yhdenvertaista kohtelua.

– Näin Sotesin puolella, mutta miten on toiminnot Tays Sastamalassa; psykiatria ja sisätaudit? Sulkuja, sulkuja...

Lue lisää: Miten hoitajalakko vaikuttaa Sastamalassa? Sotesi on palkannut opiskelijoita ja eläkeläisiä avuksi

Lukijat kommentoivat myös Tarmo Sepän hoitajalakkoa koskevaa kolumnia Raha ja terveys taistelukentällä – ”Lakolla on aina kova hinta”.

– Lakko-oikeus on ok asia. Kutsumus alalle ei niinkään nykyaikana päde, kaiketi?Tuottavuutta ja tehokkuutta työn suunnitteluun sen sijaan tarvitaan. Voidaanko myös tarkastella asiaa laatu/määrä ajatuksella? Entäs, miten on oma valinta alalle? Hoitajana pitkän uran tehneenä siis, mietin valintoja. Hoitoalalle lähtiessään ihminen tietää ainakin suurin piirtein palkkatason julkisella, ja jo nykyään yksityiselläkin. Ei tule myöskään unohtaa nykytilanteessa laitoshuoltajia, päiväkoti- ja kouluavustajia, keittiöalan työntekijöitä jne. Hekin ovat pienipalkkaisia julkisella sektorilla. Toivottavasti jokin ratkaisu löytyy, ja vaikka keskitetty työmarkkinasopimus syntyisi, yhtäkkiä palkat eivät humahda ylöspäin. Joskus on syytä miettiä myös työn mielekkyyttä laajasti ja asennetta työhön kuin työhön. Olisiko yleensä mahdollista olla tyytyväinen elämän pieniin hyviin asioihin? Luovatko ns. erimielisyydet raja-aitoja aitoon vuorovaikutussuhteeseen? Kuka siihen vastauksen tietäisi?

– Tämäkään asia ei ole aivan yksinkertainen. ETLAn toimitusjohtaja Aki Kangasharju muistaakseni ehti todeta, että palkankorotusmahdollisuudet syntyvät työn tuottavuuden kasvusta, eli nyt vaadittu 33 prosentin palkankorotus 5 vuodessa tarkoittaisi, että 5 vuoden päästä nykyisen työmäärän tekee 75 prosenttia nykyisestä hoitajamäärästä. Hoitajat ovat kokeneet yhdeksi perusongelmaksi sen, että heitä on liian vähän. Toisin sanoen nyt haettavat kovat palkankorotukset tulevat todennäköisesti pahentamaan tätä toista ongelmaa, eli armotonta työtahtia. Nyt on toivottu hartaasti, että palkankorotus parantaisi alan vetovoimaa, mutta koska rahaa on rajallisesti, todennäköisempi lopputulos ovat henkilöstöleikkaukset.

Asiaa edelleen mutkistaa se, että on säädetty hoitajamitoitus, jota pitää noudattaa. Sinänsä omituinen idea, koska koskaan en ole nähnyt työn laadun riippuvan suoraan siitä, kuinka monta ihmistä työpaikalla notkuu. Mieluummin ainakin itse palkkaan muutaman hyvän ja maksan heille hieman enemmän kuin että joudun ottamaan työpaikalle puoli plutoonaa ketä nyt kynnelle kykenee. Hoitajien irtisanomisaallon mitoitus kuitenkin estänee, mutta löytyykö kiertoteitä - pystytäänkö esimerkiksi laitoshuoltajat ja kaikki muu tukihenkilöstö irtisanomaan ja heidän hommansa sälyttämään hoitajille? Parasta siis lienee antaa hoitajien ja työnantajien neuvotella keskenään. He tietänevät omat asiansa parhaiten. Toivottavasti eivät kuitenkaan polta siltoja välistään, koska silloin johtajuusongelmat eivät ainakaan helpotu... Yksi mahdollisuus on tietysti antaa inflaation hoitaa asia: numerot palkkakuitissa saavat suurentua vapaasti, mutta ostovoima ei muutu miksikään. Vanhat säästöt vain häviävät.

Lue lisää: Raha ja terveys taistelukentällä – ”Lakolla on aina kova hinta”

Valtatie 11:n turvallisuudestakin kannetaan huolta. Näin lukijan kommentoi uutista Katso kartat: Näissä paikoissa on sattunut hirvi- ja peurakolareita Sastamalassa – Häijään ja Nokian välillä rytisi usein.

– Vt 11 on Sastamalan vilkkaimmin liikennöity tie ja Pirkanmaan pahin hirvikolarialue. Nyt olisi päättäjien vaikutettava ja edistettävä riista-aitojen rakentamista. Erityisesti Nokia-Häijää -välin turvallisuutta parannettava. Aita autaa 24/7 ympäri vuoden!

Lue lisää: Katso kartat: Näissä paikoissa on sattunut hirvi- ja peurakolareita Sastamalassa – Häijään ja Nokian välillä rytisi usein

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos