”Niin, että nuppi tutisee” – Äidin oppi pätee Nato-asiassakin, pohdiskelee Matti Heinonen

Mielipidekirjoittaja tiivistää ajatukset Suomen Nato-keskustelusta.

Kirjoittaja toteaa, että Suomen pääministeri ja presidentti vielä panttaavat kertoa lopullista Nato-mielipidettään kansalle. Presidentti Sauli Niinistö ja ja pääministeri Sanna Marin kuvattiin tiedotustilaisuudessa helmikuun lopussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

10.5. 18:00

Tuskin kenellekään on jäänyt epäselväksi, että Suomi tekee lähiaikoina päätöksen hakea Pohjois-Atlantin puolustusliitto Natoon. Asiaa on käsitelty ajankohtaisohjelmissa ja lehdistössä Matin-päivän jälkeen kiitettävällä aktiivisuudella.

Asiantuntijamielipiteet ovat tehneet vankan vaikutuksen suomalaisiin. Jotkut vasemmistolaisetkin, entiset Amerikan vihaajat, joutuvat tunnustamaan ajattelevansa asiaa puhtaalta pöydältä. Ei tarvitse enää ottaa huomioon neuvostoystävien mielipidettä. Eikä nyky-Venäjällä taida olla mitään sellaista tarjottavaa, öljyä ja kaasua lukuun ottamatta, minkä takia pitäisi totuutta peitellä. Hieman vaikeata takinkääntöä on kuitenkin naama peruslukemilla medialle ja kansalle esittää.

Suomen Keskustakin on kovasti nostamassa kannatuskyselyjen suuntaa myötämieliseksi Natoon liittymisestä.

Pääministeri ja presidentti vielä panttaavat kertoa lopullista mielipidettään kansalle, mutta pieni aavistus saattaa heidän kannastaan olla meillä kaikilla.

On myös mietitty, mitä mahdollisesta liittymisestä puolustusliittoon Suomelle seuraisi. Sitä asiaa voidaan vielä hetki aavistella, mutta se jää sitten nähtäväksi. Monta a-studiota ja -talkia on tarjolla tuostakin aiheesta.

Kun lapsena usein äidille prökötin, että saisin mennä johonkin paikkaan tai tilaisuuteen, kun kaveritkin saavat, niin hänen vastauksensa ensi kiellon jälkeen oli: ”Me sinne vaan, että nuppi tutisee.”

Siinä siirtyi vastuu itselle, käy miten käy. Niin taitaa olla tässä Nato-asiassakin.

Matti Heinonen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos