Ovatko edulliset omakotitontit Sastamalan onni, kun rakennuskustannukset nousevat?

Vilkas tonttikauppa kertoo siitä, että ihmiset haluavat asua väljästi, ja nyt tarjolla on alueita, jotka kiinnostavat.

11.5. 5:45

Sastamalan tonttimarkkinoilta on kuulunut tänä keväänä hyviä uutisia. Pitkään jumittanut omakotitalojen tonttikauppa ja varaustilanne näyttävät kehittyneen viime kuukausina suotuisasti.

Sastamalan kaupungingeodeetti Arto Vuorijärvi kertoi Tyrvään Sanomille lauantaina Häijään tonttipäivässä, että kaupungista on tämän vuoden aikana varattu jo yhteensä 16 omakotitonttia, mikä enteilee ennätysvuotta.

Sastamalan tonttikauppa saa tukea valtakunnallisista trendeistä. Rakennusteollisuus RT:n mukaan omakotitalorakentaminen kokonaisuudessaan on lisääntynyt koronapandemian aikana runsaasti.

Paikalliset kiinteistönvälittäjät puolestaan kertoivat jo viime vuonna useaan otteeseen Sastamalan asuntokaupan vilkastuneen. Ihmisten halu asua väljemmin näkyy tässäkin.

Omakotitalotonttien varaamista Sastamalasta on vauhdittanut hyvin todennäköisesti valtakunnallinen kehitys, mutta oletettavaa on, että vaikutusta on ollut myös paikallisella tonttitarjonnalla ja markkinoinnilla. Esimerkiksi tänä keväänä myyntiin tullut Vehmaistenkadun alue on kiinnostanut oman kodin rakentajia.

Varjoa tonttikaupan ylle heittävät tällä hetkellä kohoavat kustannukset. Rakennusmateriaalien hintakehitys hidastaa niin yritysten kuin kuntien investointeja ja kasvattaa harkinta-aikaa. Yksityistalouksissakaan suuria hankintoja tuskin tehdään tuosta vaan.

Voi kuitenkin miettiä, ovatko Sastamala ja muut melko keskeisellä sijainnilla siunatut maaseutukaupungit tässä tilanteessa hyötyjiä. Sastamalassa tonttien keskihinta on noin 10 000 euroa ja halvin maksaa 1 000 euroa – eikä kysyntäkään vielä ole niin suurta, että rakentajan pitäisi luottaa onneen tonttiarvonnoissa.

Toivoa sopii, että hyvänä alkanut tonttikehitys jatkuu. Jos näin on, myös julkisen palvelurakenteen on pysyttävä perässä.

Kirjoittaja on Tyrvään Sanomien päätoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos