Lähikohtaamiset susien kanssa laittavat harkitsemaan kaatolupia

Ainoastaan susien määrä ei voi ratkaista, vaan myös se, miten ne käyttäytyvät.

13.7. 5:45

Sastamalassa on tehty viime viikkoina kaksi merkittävää susihavaintoa – merkittävää siksi, että niissä molemmissa sudet ovat käyttäytyneet poikkeuksellisesti. Edellisviikolla Illon ja Sammaljoen rajalla susi lähestyi arkailematta traktoria eikä ollut millänsäkään hätistely-yrityksistä. Paikallisen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kari Kumpulainen totesi tuolloin Tyrvään Sanomille, että sudet ovat alkaneet väärällä tavalla tottua ihmisiin ja turvaetäisyys on pienentynyt.

Seuraava ikävä tapaus tapahtui kuluvalla viikolla, kun susi tappoi lemmikkikoiran Sammaljoella. Ensimmäistä kertaa kohtaaminen johti Sastamalassa siihen, että susi tappoi kotieläimen.

Sastamalassa ei asiantuntijoiden mukaan ole susireviiriä, mutta Urjalan suunnalla, Huittisissa ja Punkalaitumella on. Muutamia susihavaintoja on tehty myös Sastamalan pohjoispuolella. Osa Sastamalasta kuului jo viime vuonna alueeseen, jolle haettiin kannanhoidollista sudenkaatolupaa. Lupaa ei hellinnyt, sillä Kumpulaisen mukaan kannanhoidollisia lupia ei tällä hetkellä myönnetä.

Sastamalan riistanhoitoyhdistyksen mielestä kaatolupaan olisi perusteita. Se lisäisi suden arkuutta ja saisi sen karttamaan ihmistä, asiantuntijat uskovat.

Suomen riistakeskus myönsi vast’ikään hirvieläinten pyyntiluvat syksylle. Sastamalan seudulla pyyntilupien määrät vähenivät merkittävästi viime vuodesta, koska valkohäntäpeuran kannan kasvu on taittunut ja hirvikanta on suurimmassa osassa aluetta jo tavoitetasossa.

Jos viime viikkojen kaltaiset ikävät uutiset alkavat toistua, on aiheellista kysyä, mikä on susien määrä Sastamalan eri alueilla. Onko myös susien määrä tavoitetasossa? Kun kaatolupia harkitaan, ei voi katsoa ainoastaan susien määrää, vaan myös sitä, kuinka arkailemattomia olemassa olevat yksilöt ovat ja miten ne käyttäytyvät.

Kirjoittaja on Tyrvään Sanomien päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos