Kaupunginvaltuutetut: Mouhijärven äitiys- ja ehkäisyneuvolaa ollaan lakkauttamassa – ”Mikä ihmeen idea tässä on?”

Sastamalan kaupunginvaltuuston jäsenet Mikko Rauva ja Mirva Iso-Kukkula kirjoittavat, että Sotesi rapauttaa kaikessa hiljaisuudessa lähipalveluja hyvinvointialueen puolesta. Kirjoittajien mukaan asia on mennyt eteenpäin pöytäkirjan sivulauseella ja toivottu, että kukaan ei huomaa palvelujen heikentämistä.

Mouhijärveläisvaltuutetut kirjoittavat, että Mouhijärven äitiys- ja ehkäisyneuvolaa ollaan ajamassa alas.

31.8. 11:59

Hyvinvointialueet velvoitetaan turvamaan myös lähipalvelut. Lähipalveluiden tarve korostuu erityisesti perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluissa. Uudistuksen tarkoitus ei ole keskittää palveluita, vaan turvata niiden saatavuus yhdenvertaisesti koko maassa.

Näin kauniisti puhutaan soteuudistus.fi -sivuilla. Lähipalveluita luvataan säilyttää, mutta Sastamalassa ollaan menossa toiseen suuntaan.

Muissa kunnissa halutaan säilyttää lähipalvelut ennen hyvinvointialueelle menoa, jotta niiden tulevaisuus on turvattua edes vuoden eteenpäin, mutta ei meillä. Sotesissa (Sastamalan sosiaali- ja terveyspalvelut) ollaan Mouhijärven äitiys- ja ehkäisyneuvolaa lakkauttamassa muutamaa kuukautta ennen kuin palvelut siirretään hyvinvointialueelle.

Ennen kesän sulkua neuvolassa oli työntekijä, joka teki kolme päivää Mouhijärvellä ja yhden päivän Vammalassa. Nyt terveyskeskuksen auetessa ollaan ilmeisesti virkamiespäätöksellä tätä palvelua lakkauttamassa ja siirtämässä kaikki asiakaskäynnit Vammalaan.

Asiasta ei ole käyty kunnollista keskustelua, eikä siitä ole mitenkään tiedotettu, vaan asia on mennyt eteenpäin pöytäkirjan sivulauseella ja toivottu, että kukaan ei huomaa palvelujen heikentämistä.

Tässä, jos missään, ei ole kenenkään kannalta järkeä. Hyvinvointialue ottaa toiminnot hoitaakseen vuoden alusta, joten Sotesi/kunta tässä ei säästä kuin muutaman kuukauden matkakulut (roposia), mutta vesittää jälleen tekemäänsä infraa ja markkinointia pohjoisella alueella (kymmeniä tuhansia). Puhumattakaan siitä kuntalaisesta, joka käy alkuraskaudesta kuukausittain neuvolassa ja loppuraskaudesta jopa viikoittain.

Ne, joilla on jo ennestään lapsia, raahaavat todennäköisesti koko lapsikatraan automatkalle pahimmillaan jopa 50 kilometrin päähän Vammalaan.

Omassa lähineuvolassa olisi mahdollisuus tutustua muihin alueen samaan aikaan synnyttäviin äiteihin. Vammalassa alue on jo niin laaja ja iso, että tutustumisia tietyn alueen vanhemmille tuskin järjestään. Ensisynnyttäjät joutuvat myös kuluttamaan moninkertaisen ajan (oman, opiskelu, työajan) siihen, että käyvät rutiinitarkastuksissa.

Työntekijän työpaikka säilyy, kuten säilyy terveysaseman rakennuskin, myös tuon huoneen osalta, joten mikä ihmeen idea tässä on? Pohjoisen alueelle on syntymässä edellistä vuotta enemmän lapsia. Nokian vieressä sijaitseviin Maisemakyliin haetaan muuttajia nimenomaan lapsiperheistä ja nyt ollaan viemässä kohderyhmälle olennaista palvelua Vammalaan. Vammalassa käydään jo nyt ultrassa ynnä muissa, mutta sairaalaa vaativat neuvolakäynnit ovat murto-osa kaikista neuvolakäynneistä, joten se ei ole pätevä syy siirtää kaikkia neuvolakäyntejä Vammalaan.

Ehkäisyneuvolan säilyminen lähellä yläkoulua on taas nuorille ja kokonaisuudessaan koko yhteiskunnalle ensiarvoisen tärkeää. Jos nuori joutuu hankkimaan kyydin Vammalaan saadakseen esimerkiki e-pillerit, ne voivat helposti jäädä hankkimatta ja todennäköisyydet ei-toivotuille raskauksille kasvavat.

Kaupunginvaltuutetut

Mikko Rauva (kok.)

Mirva Iso-Kukkula (kok.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos