Tänä vuonna Sastamalaan syntyy ennusteen mukaan 147 lasta, joista Suodenniemelle ja Mouhijärvelle 36 – Näin sotesi vastaa mielipidekirjoitukseen Mouhijärven äitiys- ja ehkäisyneuvolasta

THL:n ohjeistuksen mukaan äitiysneuvolan terveydenhoitajan tulee hoitaa vuoden aikana vähintään 38 raskaana olevaa naista.

Äitiys- ja ehkäisyneuvolan toiminta loppuu Mouhijärven terveysasemalla.

2.9. 14:25

Mouhijärven terveysasemalla on saatavilla terveydenhoitajan, sairaanhoitajan, fysioterapeutin ja lääkärin vastaanottopalvelut. Lisäksi asemalla on suun terveydenhuollon palvelut.

Henkilöstön määrä ja rakenne on suunniteltu alueen palvelutarpeen mukaisesti. Loma-aikoina tai muissa pitkissä poissaoloissa on palvelua keskitettävä Vammalaan.

Sastamalaan on syntynyt vuosittain noin 150 lasta. Kuluvalle vuodelle ennuste on 147 syntyvää lasta, joista Suodenniemelle ja Mouhijärvelle 36. Syntyvyyteen ennakoidaan laskua tuleville vuosille.

Ensi vuoden ensimmäiselle neljännekselle laskettuja aikoja on yhteensä kolme Suodenniemen ja Mouhijärven alueelle.

THL:n äitiysneuvoloiden terveydenhoitajia koskevan ohjeistuksen mukaisesti äitiysneuvolan terveydenhoitajan tulee riittävän osaamisen varmistamiseksi hoitaa vuoden aikana vähintään 38 raskaana olevaa naista.

Äitiys- ja ehkäisyneuvolan lääkäripalvelu on keskitetty Vammalaan jo noin kaksi vuotta sitten.

Äitiysneuvolan terveydenhoitajia on koko Sastamalan ja Punkalaitumen alueella kolme. Äkillisissä poissaoloissa ja lomien aikana äitiysneuvolan terveydenhoitajat sijaistavat toisiaan.

Lue lisää: Kaupunginvaltuutetut: Mouhijärven äitiys- ja ehkäisyneuvolaa ollaan lakkauttamassa – ”Mikä ihmeen idea tässä on?”

Äitiysneuvolan toimintojen keskittäminen mahdollistaa terveydenhoitajien tasaisemman työnjaon sekä neuvolan lääkärin konsultaation äkillisissä tai muuten lääkärin asiantuntemusta vaativissa raskauden seurantaa koskevissa kysymyksissä. Vammalassa on käytössä myös ajanmukainen laitteisto raskauden seurantaan.

Ehkäisyneuvonta koululaisille on tähänkin asti järjestetty kouluilla kouluterveydenhoitajien toimesta. He antavat neuvontaa ja voivat antaa myös ehkäisypillerit.

Lähipalveluita voidaan tuottaa sekä konkreettisesti vastaanotoilla että erilaisin etäpalveluin. Sotesissa on jo otettu käyttöön Omaolo-asiointi, chat-palvelu hoidon tarpeen arvioinnissa ja kuvapuhelinvastaanotto. Loppuvuoden aikana aloitetaan ehkäisyneuvolassa etälääkäripalvelu soveltuville asiakkaille.

Urpo Hautala, johtava ylilääkäri

Jaana Heinäkallio, avoterveydenhuollon ylilääkäri

Anne Kantola, johtava hoitaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos