Miksi kasvatusjohtaja Kares esittelee tuomiopäivän ennustuksia? – Kehitys näyttää Kiikan taajamassa vääjäämättömän hyvältä

Ehkä perheet haluavat muoviämpäreillä houkuttelun sijaan lupauksen lähikoulujen säilymisestä niin kauan kuin oppilaita todellisuudessa on, kirjoittaa Atte Vuorio.

Kiikkaan on muuttanut lapsiperheitä ja se näkyy. Tässä kuvassa Kiikan päiväkodin lapset pyöräilivät viime toukokuussa unelmien liikuntapäivänä.

26.9. 14:00

Kasvatusjohtaja Pekka Kares pyysi avointa keskustelua kouluverkkoasioista, joten tässä pohdintaa Kiikasta, jossa itse asun.

Vuonna 2019 esitellyn palveluverkkoselvityksen arvion mukaan Kiikan alakoulussa pitäisi olla tällä hetkellä 94 lasta. Lapsia on nyt 113, eli luokallinen lapsia enemmän kuin selvityksessä on arvioitu!

Esikoulussa pitäisi aiemman arvion mukaan olla nyt 15 lasta, heitä on 21. Äetsän yläkouluun on tuleville vuosille (vuodesta 2024 alkaen) pienen notkahduksen jälkeen tulossa enemmän lapsia kuin palveluverkkoselvityksessä on arvioitu, aina selvityksen loppuvuosiin asti (lähteenä Kareksen esittelemä uusin oppilasennuste).

Kiikka oli MDI:ltä tilatun väestöennusteen (käytetty palveluverkkoselvityksen perusteena) mukaan arvioitu eniten muuttotappiota kärsiväksi kaupunginosaksi, ja onkin käynyt päinvastoin: olemme saaneet useammalta viime vuodelta muuttovoittoa.

Ilmeisesti kaupungillakin on havahduttu varhaiskasvatuspaikkojen vähyyteen, sillä olen ilokseni saanut kuulla, että Kiikan päiväkodin viereiselle entiselle terveysasemalle on vähin resurssein saatu järjestettyä tila uudelle pienten lasten päivähoitoryhmälle. Kysymykseni siis kuuluu: miksi Kares esittelee tuomiopäivän ennustuksia, jotka eivät kaikilta osin pidä paikkaansa? Syntyvyys on yksi asia, muuttovoitto toinen. Koska kehitys näyttää Kiikan taajaman osalta vääjäämättömän hyvältä, saanemme vihdoin jotakin investointeja myös tähän osaan kaupunkia. Päiväkoti ja kirjasto ovat pikaisen remontin tarpeessa.

Sastamalassa ei ole varaa sulkea enää yhtään koulua, jos tänne halutaan asukkaita. Sastamalalla on kaikki edellytykset olla muuttovoittoinen kokonaisuudessaankin jatkossa, sillä suurten ikäluokkien omakotitaloja vapautuu koko ajan nuorten perheiden käyttöön. Iäkkäämpi väestö suuntaa palvelujen ääreen kaupungin keskustaan.

Sastamalan sijainti, luonto jokirantoineen, omakotitalojen edullinen hintataso ja saavutettavuus tekevät siitä moneen muuhun kuntaan nähden erinomaisen asumisympäristön. Harmi, ettei kaupunki ole osannut hyödyntää mahdollisuuksia täysipainoisesti.

Ehkä perheet haluavat muoviämpäreillä houkuttelun sijaan lupauksen lähikoulujen säilymisestä niin kauan kuin oppilaita todellisuudessa on, eikä jatkuvaa pelottelua laskevista lapsiluvuista ja koulujen lakkautuksista. Me kiikkalaiset uskomme omaan kyläämme ja tähän kaupunkiin. Voisiko kaupungin johto tehdä samoin?

Atte Vuorio,

Sastamalan Kiikka

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos