Onko Sylvään Taitotalolle todellinen tarve? – Vareliuksen koulun kalliita tiloja ei ole varaa jättää vähälle käytölle

Hulluinta Äetsän yläkoulun lopettamisessa on se, että koulua ei lopeteta oppilaskadon vuoksi, kirjoittaa Atte Vuorio.

Mielipidekirjoittaja muistuttaa, että Vareliuksen koulun uusia tiloja ei ole varaa jättää vajaakäytölle.

4.11. 15:12

Sastamalaan on budjetoitu Sylvään tontille "Taitotaloksi" nimetty koulurakennus. Kaupunginjohtaja on kertonut tulevien liikunta-ja taideainetilojen palvelevan yläkoulun lisäksi myös opiston tarpeita.

Onko opisto ollut uusien tilojen tarpeessa? Ihmetystä herättää, että Vareliuksen uusi upea koulu ei ole Sastamalan opiston toimipisteluettelossa lainkaan (opiston opinto-opas).

Kuulemani mukaan koululle on kuitenkin tehty viimeisen päälle olevat musiikkitilat, keittiöopetustila (eikö kotitalous ala vasta yläasteella?), tekniset työtilat ja märkätyöskentelytilat(!). Kuulin, että teknisissä työtiloissa on koneita, joita ei tarvita alakoulun opetussuunnitelmassa ollenkaan.

Herää kysymys, kuinka suurella käyttöasteella nuo taideaineiden tilat ovat iltaisin, jos opistokaan ei niitä käytä. Näin kalliita tiloja ei ole varaa jättää vähälle käytölle.

Taitotaloon on tällä hetkellä budjetoitu 12-15 miljoonan euron luokkaa oleva summa. Rakentaminen on kallistunut huomattavasti jopa vuoden takaisesta. Budjettia tultaneen edelleen venyttämään monella miljoonalla eurolla suunnitellusta.

Kaupungilla ei ole varaa investoida tuollaista summaa pelkkään Taitotaloon. Sylvää vaatii toki korjauksensa siltä osin kuin ne ovat välttämättömät. Ne tehtäköön, maltillisella budjetilla (esimerkiksi puolet suunnitellusta riittänee). Sylvää ei tarvitse rehtorille edustustilaa, kyse on oppilaiden käyttöön tehtävistä tiloista. Ei se tietysti ole hullu joka pyytää, vaan se joka yhteisillä varoilla järjestää.

Vielä pari sanaa Äetsän yläkoulusta. Nyt voidaan aiemmin arvioidut koulun lakkautuksesta syntyvät kuljetuskustannukset korottaa näillä uusilla energianhintojen nousuun perustuvilla taksoilla ja oppilasluvuilla, jotka eivät lähteneetkään laskuun kasvatusjohtajan esittämän mukaisesti. Nyt täytyisi saada säästöä syntymään ilman uusia kuljetuskustannuksia.

Onko Vammalassa ajateltu yläkoulun ja lukion hallinnon ja/tai tilojen yhdistämistä? Uutta oppilaskuljetusten kustannusta ei syntyisi. Muistaakseni Äetsän kunnassa tämä toimi vuosikaudet saman katon alla ja yhteisellä rehtorilla.

Hulluinta Äetsän yläkoulun lopettamisessa on se, että koulua ei lopeteta oppilaskadon vuoksi (oppilaita on hyvin, enemmän kuin Mouhijärven yläkoululla) vaan siksi, että Vammalan yläkouluun tarvitaan lisää oppilaita. Eikö olisi taloudellisinta järjestellä keskustan sisällä oppilaita niin, ettei uusia kuljetuskustannuksia synny? Suurin kysymys lienee, että halutaanko oikeasti säästöä, vai onko taustalla jotakin muuta.

Samaan tahtiin kuin kouluja on lakkautettu ja keskitetty, ovat laskeneet oppilaiden hyvinvointi, oppimistulokset ja oppimisympäristöjen viihtyisyys. Perusopetuksen kokonaiskustannukset ovat kasvaneet kaikista "säästötoimenpiteistä" huolimatta. Eikö tämä todellakaan herätä mitään ajatuksia päättäjissä ja virkamiehissä?

Atte Vuorio

Sastamalan Kiikka

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos