Translaki on saanut järkyttävät mittasuhteet – ”Missä ovat ne tolkun ihmiset, jotta peli saataisiin vihellettyä poikki?”

Kirjoittaja nostaa esiin tavallista ihmistä mietityttäviä ongelmakohtia translaista.

Translaki puhuttaa niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin.

Tämä translakikeskustelu herättää tällaisessa tavallisessa, jumalaa, sähkölaskua ja koronaa pelkäävässä ihmisessä ihmetystä. Meillä on Ukrainan sota, hyvinvointialueisiin siirtyminen, hoitajapula, energian ja ruuan hintojennousu. Tämä marginaaliporukan ajama translaki on saanut järkyttävät mittasuhteet. Onpa heitetty, että hallitus kaatuu. Missä ovat ne tolkun ihmiset, jotta peli saataisiin vihellettyä poikki?

Translain kannattajien mielestä laki on hölmö, koska siinä sanotaan, että ihmisen sukupuoli määritellään syntymässä. Heidän mielestään sukupuolen täytyy olla vapaasti valittavissa ja helposti vaihdettavissa. Jos tänä päivänä haluaa vaihtaa sukupuolta, täytyy käydä psykologilla ja saada lääketieteellistä hoitoa. Lakimuutoksen kannattajat haluavat, että sukupuolenvaihtamisen täytyy voida tapahtua helpommin, vaikka netissä.

Trans ry:n puheenjohtaja Valo Vesikauris kertoi televisiossa, että lapsi alkaa miettiä sukupuoli-identiteettiasioita jo 2-4 vuoden iässä. Tästä syystä sukupuolen vaihtaminen tulisi sallia myös alaikäisille. Kokoomus vaatii sukupuolen vaihtajalta täysikäisyyttä, hyvä niin.

Miksi sitten vaihtaa? Paraneeko se vaihtamalla? En ymmärrä, miten joku voi tietää, että kaikki olisi paremmin, jos olisin se toinen. Jos minusta joku aamu tuntuisi, että tänään haluan olla ”Tiina”, en tarvitse siihen lakimuutosta, mutta vaimon luvan ehkä.

Asiassa on monia ongelmakohtia. Miten sukupuolen vaihtaminen näyttäytyy esimerkiksi työelämässä, jossa naisen euro on noin 80 senttiä?

Nyt ihmisen sukupuoli määritellään syntymässä. Esitetyn translain tultua voimaan on aiheellista kysyä, missä vaiheessa pieni lapsi on ”riittävänikäinen” kertomaan oman kokemuksensa sukupuolestaan – 3-vuotiaana kenties?

Ja kun antaa ajatuksen vähän lentää tästä, voi löytää muitakin puolia asiassa: poika pelaa VaPS:ssa jääkiekon III-divaria. Hiirenklikkauksella hän voisi pelata SM-sarjaa naisissa.

Onko järkeä vai ei?

Timo Ellonen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos