Sastamalan pyöräteiden ja jalkakäytävien auraamisesta: Kuka on korvausvelvollinen?

Aura-auton jättämät lumivallit pihaliittymiin ovat jokatalvinen ongelma ja puheenaihe. Kirjoittaja kysyy, kuka korvaa, jos niissä hajottaa autonsa.

Aura-auton jättämät lumivallit pihaliittymiin kiristävät pinnaa. Kirjoittajan mukaan usein käy niin, että lumivalli ehtii jäätyä kivikovaksi, eikä sen poistaminen välttämättä enää kotikonstein onnistu.

6.3. 9:30 | Päivitetty 6.3. 16:18

Mielestäni Sastamalan kaupungin pitäisi jo ensi talvena edellyttää, että jokaisella urakoitsijalla joka kaupungin pyörätie- ja jalkakäytäväaurauksia tekee, olisi käytössään ns. taittuvasiipinen- tai nivellumiaura tai vastaava.

On todella raivostuttavaa, kun olet aurannut oman pihasi ja tieliittymäsi, niin tunti tai kaksi tämän jälkeen tulee pyörätien- tai jalkakäytävän auraaja ja auraa lumet takaisin liittymän kohdalle. Mikäli et niitä varsin pian auraa pois, niin usein ne jäätyvät niin koviksi, että se hajottaa esimerkiksi auton muoviset helma- ja spoileriosat ajaessasi vallin yli.

Omaan liittymään auratun vallin poistaminen ei edes onnistu sellaisena päivänä, jolloin tulet itse kotiin illalla töiden jälkeen, kun valli on jo usein ehtinyt jäätyä kivikovaksi. Ei autoa voi vilkasliikenteiselle tiellekään jättää siksi ajaksi, kun käy jäätyneen vallin liittymästä jotenkin poistamassa.

Kuka muuten on korvausvelvollinen tilanteessa, jossa esimerkiksi auto vaurioituu liittymään auratun ja jäätyneen vallin takia?

Tilanne ratkeaisi kaupungin asukkaiden eduksi, jos jokainen urakoitsija velvoitettaisiin käyttämään sellaista auraa, joka voitaisiin kääntää liittymän kohdalla sellaiseen asentoon, ettei liittymään jäisi lumivallia. Nykyaikana auraaminen on ammattilaisten työtä ja heillä on asianmukaiset laitteet työhönsä.

Matti Heikkilä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos