”Sastamalan varhaiskasvatuksen ongelma on ratkaistava tässä ja nyt” – Perheet ehdottavat ratkaisua, joka saattaisi olla nopein

Touhula-päiväkodin lopettaessa varhaiskasvatuspaikkaa lapsilleen etsivät useat perheet. Nyt he vetoavat kirjoituksessaan Sastamalan kaupungin päättäjiin.

Touhula-päiväkoti Sastamalan Marttilankadulla sulkee ovensa ja jättää perheitä ”tyhjän päälle”.

Helmikuun lopussa Touhula-konserni tiedotti, että Sastamalan päiväkoti lopettaa toimintansa heinäkuun loppuun mennessä. Tilat vaatisivat investointeja, eikä pienen yksikön toiminta ole taloudellisesti kannattavaa. Meitä vanhempia kehotettiin hakemaan uutta päiväkotipaikkaa kunnalta.

Jokaisen päivähoitopaikkaa hakeneen on varmasti helppo samaistua epätoivoon, joka meissä vanhemmissa viestin myötä heräsi. Päivähoidon paikkoja on jo ennestään niukasti, ja nyt kaupungilla onkin edessään tilanne, jossa hoidon tarve lisääntyy merkittävästi, kun Touhulan 25 lasta jäävätkin yllättäen vaille hoitopaikkaa.

Lue lisää: Touhulan päiväkoti lopettaa Marttilankadulla – Sastamalan varhaiskasvatuksesta katoaa nopealla aikataululla 25 paikkaa

Huolestuneet vanhemmat ovat vedonneet kunnan toimijoihin, ja saamamme vastaus osoittaa, että varhaiskasvatuksen haastava tilanne on myös päättäjien tiedossa. Mitä siis kaupunki päättää asiassa tehdä?

On kiistaton totuus, että lapset aloittavat päivähoidossa varhain ja kotihoidon osuus on vähentynyt. Syntyvyyden lasku kunnassa ei ratkaise ongelmaa, joka on nyt ja tässä. Mikäli kunta toivoo alueelleen lisää lapsiperheitä, on kunnassa oltava mahdollisuus elää lapsiperheen arkea, jossa vanhemmat käyvät töissä. Varhaiskasvatus on kriisissä valtakunnallisesti. Sen vuoksi Sastamalan valtti olisi taata lapsen pääsy laadukkaaseen varhaiskasvatukseen – minkä pitäisi toki olla lähtökohta.

Sastamalan Touhulan yksikön vahvuus on sen tiivis yhteisö. Sen vahvuus kiteytyy arvokkaaseen asiaan, osaavaan ja ammattitaitoiseen henkilökuntaan. Meillä vanhemmilla on vahva halu säilyttää lapsiemme nykyinen hoitopaikka, jossa tuetaan näin vahvasti lapsen sosiaalista, motorista ja monikielistä kehitystä – lapsen arjessa kuuluvat esimerkiksi suomi, englanti ja ranska.

Touhulan Sastamalan yksikössä tehdään korvaamatonta työtä. Yhteisöä ei tulisi kadottaa vaan säilyttää, vaikka Touhulan konserni on päättänyt sulkea kyseisen yksikkönsä. Tämän vuoksi perheemme monien muiden tapaan toivookin, että kaupunki harkitsisi yksikön jatkamista kaupungin päiväkotina. Tällöin se päätöksellään säilyttäisi hoitoyksikön monipuolisuuden ja laadun. Se on nopein ratkaisu varhaiskasvatuksen kriisiin, koska lasten etua ei voida aina ratkaista rahalla.

Vetoammekin nyt julkisesti kaupungin päättäjiin ja vaikuttajiin: älkää antako hyvän kadota, sillä sen myötä kunta menettää paljon muutakin.

Perheet Vormisto, Merisaari, Virtanen, Samula, Kinnunen, Vieras, Järvenkallas ja Kolu, Luhtanen, Leppänen ja Turunen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos