Ennakkoäänestys ei lupaa hyvää – Sastamalalaisten äänestäjien määrällä on merkitystä

Liian moni on vielä äänestämättä. Onneksi vielä ei ole liian myöhäistä käydä äänestämässä.

Jos eduskuntavaalien ennakkoäänestysinto kertoo jotain vaalipäivän lopullisesta tuloksesta, on Sastamalassa syytä olla huolissaan. Paikalliset näyttävät nimittäin käyneen äänestämässä ennakkoon edellisiä eduskuntavaaleja harvalukuisemmin.

Vuoden 2019 vaaleissa paikallinen ennakkoäänestysaktiivisuus oli 39,1. Nyt, kolme tuntia ennen äänestyspaikkojen sulkeutumista, vastaava luku oli 34,2.

Vaikka eduskuntavaaleissa vaalipiirinä on koko maakunta, kokoaa moni ehdokas ääniä etenkin omalta lähiseudultaan. Siksi juuri paikallinen äänestysaktiivisuus on merkityksellinen.

Edellisissä eduskuntavaaleissa Sastamalassa on tavattu äänestää jonkin verran enemmän ennakkoon kuin varsinaisena vaalipäivänä. Toivoa sopii, että tilanne on nyt päinvastainen ja ihmiset rynnivät sankoin joukoin äänestämään vielä varsinaisena vaalipäivänä. Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg uskoo, että tämä on mahdollista, sillä kutkuttava vaaliasetelma saattaa saada äänestäjät odottamaan viime hetkille (Yle 22.3.).

Riittävä äänestysaktiivisuus on demokratian kulmakivi. Huolissaan pitää olla, jos äänestäjien määrä vielä vaalipäivän jälkeenkin on matala. Silloin tarvitaan laajempaa keskustelua siitä, mikä tähän on syynä ja miksi yhteinen päätöksenteko ei kiinnosta isoa joukkoa kansasta edes aikana, jolloin maailmassa on poikkeuksellista epävarmuutta.

Varteenotettava on myös Borgin ehdotus siitä, että varsinaisen vaalipäivän äänestämiseen lisätään joustoa ja helppoutta samaan tapaan kuin ennakkoäänestämiseenkin.

Onneksi vielä ei ole liian myöhäistä äänestää näissäkään vaaleissa.

Kirjoittaja on Tyrvään Sanomien päätoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos