Enemmistöhallitukseen tarvitaan useampikin kaveri – ”Ei voi kehua, että kaikki voittivat”

Matti Heinonen aprikoi sitä, millaisen hallituskokoonpanon sunnuntain vaalituloksen jälkeen voi Suomeen rakentaa.

Vaalien kolmen kärkipuolueen puheenjohtajat Sanna Marin (sd.), Riikka Purra (ps.), Petteri Orpo (kok.) jännittivät vaalitulosta eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä. Seuraavaksi jännitetään, mitkä puolueet pääsevät sopuun hallitusohjelmasta.

”Sanopa nyt (kultaseni), kun kaiken tiedät, minkälainen hallitus maahamme kasataan tällä äänestystuloksella ja paikkajaolla”, heitti vaimoni yli aamukahvipöydän.

”Sinäpä sen sanoit”, vastasin erään erittäin kuuluisan ja viikkoon sopivan henkilön toteamuksella.

Ei voi kehua, että kaikki voittivat, mutta etukäteen vahvimmat ryhmät saivat kukin noin viidenneksen uurnilla käyneiden tuesta.

Parinkymmenen prosentin osuudella ei vielä saada enemmistöhallitusta kokoon yhden kaverin kanssa, vaan tarvitaan toinen, jos useampikin hallitusohjelman hyväksyvä, vaaleissa jopa paikkoja menettänyt kumppani. Ja se ei sitten enää olekaan ihan helppo nakki – saati sitten Petteri Orpon puolueensa voiton jälkeen grillillä nauttima bratwurstiateria.

Isot puolueet tulivat luvanneeksi siksi suuria asioita toteutettaviksi seuraavan hallituskauden aikana, että epäillä sopii niiden kaikkien läpi menoa aikaansaatavalla hallituskokoonpanolla, on se sitten millainen hyvänsä. Hyvistä neuvoista tai asiantuntijoista ei varmaan tule puutetta olemaan seuraavina aikoina uutta hallitusta pystyyn pakerrettaessa.

Kun en minäkään osaa neuvoa antaa, ollaan ehkä samassa tilanteessa kuin sairaalan ruoanjakaja, joka kattilansa hissiin kaatoi ja ensimmäiseltä paikalle ehtineeltä kysyi, että mitä mää tälle rusinasopalle nyt teen?

Matti Heinonen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos