Sastamalan asema valtakunnan politiikassa pysyy – yksin äänestysaktiivisuudesta se ei johdu

Kasvavatko sastamalalaiset yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen?

Sastamala on vajaan 24 000 asukkaan kaupunki. Suhteellisen pienestä väkimäärästä huolimatta paikkakunnalta nousi eduskuntaan kaksi kansanedustajaa – voisiko sanoa – jälleen.

Sastamalan edustajamäärä on poikkeuksellinen, kun sitä verrataan kaupungin väestöpohjaan ja muihin Pirkanmaan kuntiin. Vaalipiiristä pääsi eduskuntaan kaikkiaan 20 kansanedustajaa yhteensä seitsemästä eri kunnasta. Tampereelta valituksi tuli 12 ja seuraavaksi eniten, 2, Sastamalasta ja Valkeakoskelta – eikä pidä unohtaa sitäkään, että tamperelaisedustajien joukossa on vahvasti sastamalalaiset juuret omaava Ilmari Nurminen (sd.).

Sastamalalaisten vaalimenestys on jatkunut jo pitkään – lähes riippumatta siitä, ketkä kulloinkin ovat ehdolla ja mitkä puolueet voittajia. Päättyneellä vaalikaudellakin edustajia oli aluksi kaksi, kunnes Nurminen (sd.) muutti Tampereelle. Sitä edeltävällä kaudella sastamalalaista ääntä käytti eduskunnassa peräti kolme kansanedustajaa; Nurminen, Arto Satonen ja Pertti Hakanen (kesk.). Viime vuoden aluevaaleissakin sastamalalaiset menestyivät hämmästyttävän hyvin verrattuna väestöpohjaan.

Sastamalan suhteellisen suurta vaikuttavuutta politiikassa ei selitä ainoastaan paikallinen äänestysaktiivisuus, sillä esimerkiksi eduskuntavaaleissa paikkakunnan äänestysprosentti jäi monen muun pirkanmaalaiskunnan jalkoihin. Syytä voikin hakea yhteiskunnallisen vaikuttamisen vahvasta perinteestä ja esimerkiksi aktiivisesta nuorisovaltuustotoiminnasta. Sillä on merkitystä, millaisen esimerkin sastamalalaiset näkevät läheltä katukuvassa ja mediajulkisuudessa. On helppo nähdä, että asioihin voi vaikuttaa.

Sastamalalaisittain vaalitulos on ilahduttava. Yhteys eduskuntaan on paikallisten kansanedustajien välityksellä jälleen mutkaton.

Kirjoittaja on Tyrvään Sanomien päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos