Voidaanko Vammalan seurakuntatalon tiloja enää käyttää? – ”Kuntotutkimusten tulokset ovat kovin karua luettavaa”, kirjoittaa kirkkoherra Aurén

Sastamalan seurakunta järjestää tiedotus- ja keskustelutilaisuuden seurakunnan kiinteistöistä ja erityisesti seurakuntataloista. Vammalan seurakuntatalon peruskorjaus maksaisi arviolta lähes kolme miljoonaa euroa.

Aluehallintovirasto on luvannut antaa toukokuun alkupuolella sitovat ohjeet siitä, voidaanko Vammalan seurakuntatalossa tiloja käyttää tästä eteenpäin ja jos, niin millä edellytyksillä.

Sastamalan seurakunta järjestää maanantaina 22. toukokuuta kello 17-20 Vammalan seurakuntatalossa tiedotus- ja keskustelutilaisuuden seurakunnan kiinteistöistä ja erityisesti seurakuntataloista.

Seurakunta on teettänyt varsin tarkat kosteus- ja sisäilmatutkimukset Vammalan seurakuntatalosta. Nämä tutkimukset on annettu tiedoksi työntekijöille ja luottamushenkilöille, mutta samalla tavalla kuka tahansa niistä kiinnostunut voi tulla nyt niihin tutustumaan sekä niistä keskustelemaan. Samalla on mahdollista tutustua myös muiden seurakuntatalojen kuntokartoituksiin.

Vammalan seurakuntatalon kuntotutkimukset on toteuttanut A-Insinöörit, joiden osaamista kuvastavat yrityksen lukuisat valtakunnallisesti merkittävät rakennuskohteet, kuten Tampere-talo, kauppakeskus Ratina, Helsingin musiikkitalo tai Liedon kirkon peruskorjaus.

Kuntotutkimusten tulokset ovat kovin karua luettavaa Vammalan seurakuntatalon alakerran osalta. Vesi on päässyt alapohja- ja sokkelirakenteeseen sekä seinien väliin ja kastellut eristeitä ja siellä kasvaa nyt ihmiselle haitallisia mikrobeja, jotka pääsevät alakerran huoneilmaan yhdessä lattiapinnoitteiden alla muodostuvien haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) kanssa aiheuttaen terveyshaittaa. Johtopäätöksissä todetaan: ”tutkimustulosten ja havaintojen perusteella voidaan todeta, että rakennuksen kellarikerroksen sisäilman laatuun heikentävästi vaikuttavia tekijöitä on useita ja niiden poistaminen ja korjaaminen vaatii kustannusvaikutuksiltaan merkittäviä rakenteellisia ja peruskorjaustasoisia korjaustoimenpiteitä”.

Hyvin samanlainen on arvio katutason, juhlasalin, aulasalin ja rantasalin osalta. ”Rakennuksen ensimmäisen kerroksen sisäilman laatuun vaikuttavia tekijöitä on useita ja niiden poistaminen ja korjaaminen vaatii merkittäviä rakenteellisia, peruskorjaustasoisia toimenpiteitä.”

Vammalan seurakuntatalossa onkin useita peruskorjauksessa huomioitavia korjaustarpeita, joista suurimmat kokonaisuudet ovat ulkoseinä- ja sokkelirakenteet, ulkovaipparakenteiden tiiveys, ulkopuolinen kosteudenhallinta, maanvaraiset alapohjarakenteet, vesikatot sekä ilmanvaihto. A-Insinööreiltä pyydettiin myös alustava tavoitehinta-arvio, jonka mukaan Vammalan seurakuntatalon peruskorjauksen kustannukset eivät jää kauas kolmesta miljoonasta eurosta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue on pyytänyt viime talvena Sastamalan seurakunnalta ja työterveyshuollolta näkemystä seurakuntatalon kuntotutkimuksissa todettujen sisäilman ongelmien vaikutuksista tilojen käyttäjiin. Aluehallintovirasto on luvannut antaa toukokuun alkupuolella seurakunnalle sitovat ohjeet siitä, voidaanko tiloja käyttää tästä eteenpäin ja jos, niin millä edellytyksillä.

Vesa Aurén, kirkkoherra

Kimmo Anttila, seurakunnan kiinteistöpäällikkö

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos