Kolumni:Terveysaseman kesäsulkua pahempi asia on liikenneyhteyksien puuttuminen kaupungin sisällä

Kolumni:Terveysaseman kesäsulkua pahempi asia on liikenneyhteyksien puuttuminen kaupungin sisällä

Virpi Starkman.

Virpi Starkman, Kirjoittaja on Tyrviksen toimittaja

Miten kesällä pääsee lääkäriin, sairaanhoitajan vastaanotolle tai laboratorioon, jos sivuterveysasemat ovat kiinni? Tämän kysymyksen kanssa on paininut moni Vammalan ulkopuolella asuva kuntalainen viime päivinä.

Sastamalassa on Vammalan lisäksi neljä terveysasemaa: Äetsässä, Kiikoisissa, Mouhijärvellä ja Suodenniemellä.

Sivuterveysasemat Äetsässä, Kiikoisissa ja Suodenniemellä uhkaavat pahimmassa tapauksessa mennä kiinni koko kesäksi.

Eräs nainen nosti ongelman esille uudessa valossa: terveysaseman kesäsulkua pahempi asia on liikenneyhteyksien puuttuminen kaupungin sisällä.

Naisen mielestä ei ole ongelma lähteä sivukylältä lääkäriin Vammalaan, kunhan sinne vain pääsisi jollain konstilla.

Huonot kulkuyhteydet kaupungin keskustaan nousevat puheeksi aika ajoin. Syystäkin.

Sastamalasta puuttuu joukkoliikenne. Kouluautot kulkevat kouluaikoina ja asiointiliikenteen kyydillä pääsee kyliltä kuntakeskuksiin muutaman kerran viikossa. Kesällä, kun ei ole kouluajoa, palveluliikenne kyyditsee matkustajat Vammalaan.

Palveluliikenteen (asiointiliikenne) kyyti pitää tilata etukäteen, kiinteää aikataulua autolla ei ole.

Sastamala on pinta-alaltaan Pirkanmaan suurin kunta. Etäisyydet ovat pitkiä.

Tämän kokoisessa kunnassa pitää olla toimiva joukkoliikenne. Että ehtii sitten kesällä käydä lääkärissä ja labrassa, esimerkiksi.

Lasten vanhemmilta on tullut toiveita, että lapset pääsisivät kulkemaan harrastuksissa Vammalassa linja-autolla, eivätkä olisi aina vanhempien kyytien varassa.

Kaikki tämä, sivuterveysasemien kesäsulut ja huonot liikenneyhteydet, johtavat ennen pitkää siihen, että väki muuttaa maalta keskuksiin.

Tämä kehitys on ollut nähtävillä jo vuosikymmenet, mutta tahti yhä kiihtyy.

Joitakin vuosia sitten maalle muutosta tuli Englannissa nuorten perheiden trendi. Kaikki halusivat muuttaa maalle.

Ehkä Suomessakin käy vielä niin, koska maalle muutto ja elämän hidastaminen houkuttelevat monia. Onhan tutkimuksessa todettu, että maalla asuu onnellisia ihmisiä.


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Kyllä tämä syrjäkyläpeli on menetetty, kiinteistöjen hinnat ja vakuudet ovat painuneet niin alas että oikein hirvittää.Ne jotka sivukylillä asuvat hoitavat itse kulkemisensa, kuka mitenkin.
    Uusi sote, teki sen sitten kuka tai koska tahansa ei ainakaan lisää syrjäkylien elinvoimaisuutta eikä tämä ole tahdon asia vaan kustannuskysymys.Kuka haluaa maksaa veroja vaikkapa kolminkertaisesti nykyiseen verrattuna, silti palvelut ovat heikot.
    Sastamalan kohtalokysymys on miten kehittää Vammalasta elinvoimainen palvelukeskus, syrjäkylät on jo menetetty mutta jos keskustaan saisi väestökasvua ja uusia yrityksiä voisi palvelut siellä säilyäkin. Vammalan keskustakin on Tampereelta katsottuna maaseututaajama muutamine kyläkauppoineen, Tampereen kaikki lähiötkin ovat Vammalaa isompia.

  • Matkaaja

    Joukkoliikenne jo sanana tarkoittaa, että joukko ihmisiä kulkee pisteestä A pisteeseen B. Satunnaisesti yksi tai kaksi matkustajaa kyydissä ei vaadi joukkoliikennettä. Eikä siihen resurssit riitä. Maaseudulla asuvat ovat useimmiten tottuneet itse järjestettyihin kyyteihin ja taksilla ja hätätilanteessa ambulanssilla pääsee.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio