Ammattipalloilija Sakari Mäkinen: Näin fysiikkaharjoittelu eroaa Suomessa ja Belgiassa - Urheilu - Tyrvään Sanomat

Ammattipalloilija Sakari Mäkinen: Näin fysiikkaharjoittelu eroaa Suomessa ja Belgiassa

27.11.2017 6:10

KOLUMNI Nyt, kun kausi on saatu hyvään vauhtiin ja olen saanut tutustua belgialaiseen harjoittelukulttuuriin, on mahdollista tehdä hieman vertailua harjoittelusta Lindeman’s Aalstissa ja Suomessa.

Ensimmäisenä on ehkä helpointa verrata fysiikan harjoittelua. Molemmissa maissa fyysistä harjoittelua arvostetaan suuresti ja sen nähdään olevan merkittävässä roolissa, kun halutaan saada joukkue parhaimpaan iskukykyynsä. Tuntuu olevan myös yleisesti tiedossa, että syksyllä on pakko treenata punttisalinkin puolella kovaa, jos haluaa olla keväällä vireessä.

Tavasta tehdä fysiikkaa löytyy kuitenkin eroja. Suomessa hyvin usein voimaharjoittelu oli liikekeskeistä, eli tehtiin aina yksi liike tai harjoite kerrallaan. Sarjojen välissä sai pitää itselle sopivan palautuksen, jotta liikkeestä saatiin mahdollisimman paljon irti.

Kun näin ensimmäisen kerran joukkueeni fysiikkaohjelman, olin melko ihmeissäni siitä, minkälaista kuntopiiriä täällä oikein pyöritetään. Liikkeitä on joka ohjelmassa ollut noin 15 kappaletta, ja ne suoritetaan yleensä noin kolme liikkeen ryhmissä. Palautuminen tapahtuu vasta liikeryhmien välissä, joten oli pieni kulttuurishokki huomata, että kuntosalilla hikoillaan vähintään kaksi kertaa niin paljon kuin lajiharjoituksissa.

On ollut kuitenkin ilo huomata, että loppukesästä ja alkusyksystä tehdyt kuntosalirääkit ovat tehneet tehtävänsä ja joukkueemme on ollut paljon valmiimpi kovaan lajiharjoitteluun vielä kauden keskelläkin. Toinen kulttuurishokki oli huomata, että loppukesästä saavuttuani harjoitteluvahvuuteen kaikki muut harjoitukset kuntosaliharjoitusten lisäksi olivat lentopallokentällä. Suomessa ennen kauden alkua aikaa oli yleensä vietetty yleisurheilukentällä tai muualla ulkona tehden niin sanottuja kesätreenejä. Täällä olimme saman tien pallon kanssa niin paljon kuin mahdollista ja siihen liitettiin erilaisia kestävyysharjoituksia, joita Suomessa tuli tehtyä ulkona.

Lajiharjoittelu itsessään ei eroa niin paljoa Suomen vastaavasta. Kuusikkoharjoituksia teemme paljon, koska joukkue täytyy saada hitsattua yhteen mahdollisimman hyvin. Tekniikan harjoittelu on pienemmässä osassa, mutta se on täysin ymmärrettävää, koska kyseessä on ammattilaisseura, jonka päätehtävä ei ole kehittää pelaajia, vaan päästä kilpailullisesti niin pitkälle kuin mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset