Mouhijärvellä taukoa pitäneet pyöräilijät ajoivat 400 kilometriä vesisateessa, ja se oli vasta harjoitus – Tästä huomiota herättävässä pyöräilyssä oli kyse

Lähes 40 pyöräilijän joukko ohitti Mouhijärven keltaisissa asuissaan lauantain viimassa.

Lauantaina Mouhijärven Hyynilässä seuratalo toimi jo toista kertaa Team Rynkeby Tampereen joukkueen huoltopisteenä ja tarjosi kuivan taukopaikan sateen keskellä. Välipala maistui 400 kilometrin pyöräilyn tauolla.

Hyynilän seuratalolla Sastamalan Mouhijärvellä pysähtyi lauantaina iso joukko läpimärkiä ja keltaisiin väreihin pukeutuneita pyöräilijöitä. Kyseessä oli kenraaliharjoitus heinäkuun suurkoitosta varten. Silloin pyöräilijät starttaavat 7. heinäkuuta hyväntekeväisyyspyöräilylle Tampereelta Pariisiin.

Lauantain kenraaliharjoituksessaan pyöräilijät ajoivat Pirkkalasta Merikarvialle ja takaisin, josta matkaa kertyi lähes 400 kilometriä. Yksi huoltopaikoista oli Mouhijärvellä.

Huomiota herättävä pyöräilijäjoukko koostui Team Rynkebyn Tampereen ja Lahden joukkueista sekä heidän huoltojoukoistaan. Joukkueet ovat osa Suomen ja koko Euroopan hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkuetta Team Rynkeby:tä, joka pyöräilee vuosittain Pariisiin eri lähtömaista. Pyörätempauksen tarkoituksena on kerätä rahaa vakavasti sairaiden lasten hyväksi.

Jatkuva vesisade ja tuuli eivät lannistaneet pyöräilijöitä.

Team Rynkebyn toiminta sai alkunsa Tanskassa vuonna 2001 ja Suomessa toiminta käynnistyi syksyllä 2012. Tampereen joukkueen kapteeni Marko Mäkelä kertoo, että jäsenet sitoutuvat varainhankintaan, yhdessä tekemiseen ja fyysiseen harjoitteluun.

”Osallistujat maksavat itse omat osallistumiskulunsa. Rahaa kerätään hyväntekeväisyyskohteeseen sponsorisopimusten, lahjoitusten ja erilaisten tapahtumien, kuten Koulujuoksun avulla”, Mäkelä selventää.

Team Rynkeby:hyn kuuluu 65 joukkuetta yhdeksästä maasta: Tanskasta, Ruotsista, Norjasta, Suomesta, Färsaarilta, Islannista, Saksasta, Sveitsistä ja Belgiasta. Yhteensä pyöräilijöitä ja huoltohenkilöstöä on joukkueissa noin 2500.

Suomessa joukkueita on tällä hetkellä yhdeksän: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Ostrobotnia, Jyväskylä-Kuopio, Oulu ja Lahti.

Lauantain pyöräilyyn osallistuneita oli Tampereen ja Lahden joukkueista 38 ja huolto mukaan lukien 47.

Kaikilla pyöräilijöillä on samanlaiset pyörät, joissa teksti kertoo pyöräilyn hyväntekeväisyystarkoituksen. Pyörät ja kulut osallistujat maksavat itse.

Team Rynkebyn tempaukset ovat keränneet vuosittain huomattavia summia hyväntekeväisyyteen. Esimerkiksi vuonna 2021 Team Rynkeby -säätiö lahjoitti kaikkiaan 9,7 miljoonaa euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi. Suomalaisten osuus summasta oli lähes miljoona euroa.

Kerätyistä varoista 70 prosenttia ohjataan Suomessa Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle lasten syövän tutkimukseen ja hoitojen kehitykseen sekä 30 prosenttia Sylva ry:lle syöpää sairastavien lasten, nuorten ja heidän perheiden psykososiaaliseen tukemiseen.

Team Rynkebyn Tampereen joukkueessa on pyöräillyt aiempina vuosina myös sastamalalaisia pyöräilijöitä. Tänä vuonna sastamalalaisia ei ole mukana.

Lue lisää: Tuhansia euroja, tuhansia kilometrejä – kolme sastamalalaista polkee Tampereelta Pariisiin syöpäsairaiden lasten vuoksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos