Sastamala aikoo palkita nuoret SM-mitalistit entistä runsaammin, mutta aikuiset jäävät ilman – Nämä ovat uudet esitetyt stipendisummat

Aikuisurheilijoista kaupunki palkinnee jatkossa Vuoden urheilijan ja erikseen kansainvälistä menestystä niittäneet. Lisäksi jaetaan tunnustuspalkintoja.

Sastamala haluaa siirtää palkitsemisen painopistettä nuoriin urheilijoihin ja harrastajiin.

21.10. 10:53

Sastamalan kaupunki aikoo palkita nuoria menestyneitä urheilijoitaan entistä avokätisemmin, mutta aikuisten SM-menestyksestä ei enää palkita entiseen tapaan. Kaupungin sivistyslautakunta käsittelee ensi viikolla liikunta- ja nuorisopalveluiden esitystä, jonka mukaan kaupunki uudistaa urheilijoittensa palkitsemisperusteita.

Jos esitys menee läpi, kaikki sastamalalaiset aikuisurheilijat eivät saa enää stipendiä SM-mitaleista, vaan menestyjistä palkitaan rahastipendillä ainoastaan vuoden urheilija. Vuoden urheilijalle esitetty palkintosumma on 600 euroa, kuten nykyisinkin.

Vastapainoksi kaupunki on kasvattamassa nuorten 14-20-vuotiaiden SM-mitalistien palkintosummia.

Nuorille SM-kullasta 100 euroa enemmän

Nykyisen käytännön mukaan kaupunki on palkinnut aikuisikäiset SM-kullasta 300:n, SM-hopeasta 200:n ja SM-pronssista 150 euron stipendillä. Juniori-ikäisten SM-mitalistien stipendisummat ovat olleet pienemmät; 200, 150 ja 100 euroa.

Uuden esityksen mukaan 14-20-vuotiaat junioriurheilijat saavat yksilölajien SM-kullasta 300 euroa, SM-hopeasta 200 euroa ja SM-pronssista 150 euroa. Stipendisummat nousevat siis 50-100 euroa.

Sastamalalaisia juniorijoukkueita kaupunki aikoo palkita seuraavasti; SM-kullasta 400:llä, SM-hopeasta 300:lla ja SM-pronssista 200 eurolla. Joukkue käsittää vähintään kaksi urheilijaa.

Jos sastamalalainen nuori menestyy SM-tasolla muussa kuin paikallisessa seurassa, hänet palkitaan yksilöurheilijan stipendisummalla.

Kymmeniä SM-mitalisteja

Sastamalassa on palkittu vuosittain useampia kymmeniä SM-mitalisteja. Esimerkiksi vuoden 2021 suorituksista palkittiin 36 mitalistia. Heistä 13 oli aikuisurheilijoita ja 23 junioriurheilijoita.

Lue lisää: Sastamalaan viime kesänä muuttanut maailmanmestari valittiin heti vuoden urheilijaksi – Katso kymmenien nimien lista palkittavista

Sastamalan liikunta- ja nuorisopalvelupäällikkö Tiina Haronoja perustelee muutosesitystä sillä, että kaupunki haluaa siirtää palkitsemisen painopistettä nuoriin urheilijoihin ja harrastajiin.

”Siirtämällä palkitsemissääntöjen painopiste nuoriin urheilijoihin ja harrastajiin, voidaan palkitsemiskategorioiden palkintosummia korottaa ja näin tarjota tukea sekä kannustusta niille, jotka sitä eniten kaipaavat”, esityksessä todetaan.

Urheilijoiden menestyksen arviointi on myös muuttunut aiempaa hankalammaksi, sillä urheilulajien ja harrastusten kirjo on kasvanut vuosi vuodelta.

Esitys

Uudet palkintokategoriat

Stipendit

Vuoden urheilija (yleinen sarja, yli 20 v): 600 euron stipendi

Vuoden junioriurheilija (14-20 v): 400 euroa

Vuoden juniorijoukkue (14-20 v): 500 euroa

Vuoden aktiivinen harrastaja (lasten ja nuorten harrasteliikunta): 200 euroa

Vuoden joukkue, höntsy- tai harrasteporukka (lasten ja nuorten harrasteliikunta): 300 euroa

Juniorijoukkueen SM-menestys (sastamalalainen seura): SM 1. 400 euroa, SM 2. 300 euroa, SM 3. 200 euroa.

Junioreiden yksilöurheilun SM-menestys: SM 1. 300 euroa, SM 2. 200 euroa, SM 3. 150 euroa.

Tunnustuspalkinnot

Vuoden taustavaikuttaja (esim. valmentaja, ohjaaja, toimihenkilö, seura-aktiivi/talkoolainen, tapahtumaorganisaatio)

Liikunta- ja nuorisopalveluiden tunnustuspalkinto

Muut

Lisäksi erikseen palkitaan kansainvälisestä menestyksestä ja jaetaan Kunnon kuntalainen -palkinto henkilölle tai yhteisölle, joka esimerkillään edistää liikunnan harrastusta ja muita terveitä elämäntapoja.

Palkitsemiset ehdotusten perusteella

Sivistyslautakunnalle tehdyn esityksen mukaan palkittavat valitaan entiseen tapaan kaupungille tulleiden ehdotusten perusteella. Ehdotuksia voivat tehdä esimerkiksi seurat, urheilijan tai harrastajan läheiset tai urheilija itse.

Vuoden 2022 menestyneitä urheilijoita ja liikunnan tunnustuspalkintojen saajia saa ehdottaa kaupungille ensi vuoden tammikuun ajan. Sähköinen lomake tätä varten löytyy Sastamalan kaupungin kotisivuilta osoitteesta: www.sastamala.fi/urheilupalkinnot.

Palkintojen saajat valitsee sivistyslautakunta liikunta- ja nuorisopalveluiden esityksen perusteella.

Sivistyslautakunta käsittelee palkitsemisohjeiden muutosta kokouksessaan 26. lokakuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos