MM-hiihdoista rannalle jäänyt Katri Lylynperä: ”En koe kärsineeni oikeusmurhaa” – uran jatkokin nyt mietinnässä

Vammalalaislähtöinen Katri Lylynperä oli edellisten MM-kisojen positiivinen suomalaisyllättäjä. Planican MM-joukkueesta pudonnut hiihtäjä kommentoi viikonloppuna kohtaloaan.

Katri Lylynperä sijoittui seitsemänneksi Vantaan Suomen cupin 10 kilometrin (p) hiihdossa viime viikon lauantaina.

13.2. 11:00

Kun hiihtokausi alkoi, pidettiin selvänä, että Oberstdorfin MM-kisoissa 2021 peräti kahdeksanneksi sijoittunut sprintteri Katri Lylynperä, 29, raivaisi tiensä Suomen MM-joukkueeseen Planicaan.

Mutta kun Hiihtoliitto viime viikon tiistaina ilmoitti kisajoukkueensa, kolminkertaisen MM-kävijän ja Pekingin olympiasprintterin nimi puuttui listalta. Jasmin Kähärä, Johanna Matintalo, Anne Kyllönen ja Jasmi Joensuu ovat Suomen kvartetti Planican MM-sprintissä 23. helmikuuta alkavissa kisoissa.

Tampereella tammikuussa SM-sprintin voittanut Johanna Matintalo (kesk.) on Suomen suurin sprinttitoivo MM-Planicassa. Hopeamitalisti Katri Lylynperä (vas.) jäi kisoista ulos, mutta pronssimitalisti Jasmin Kähärä valittiin.

Lylynperä ei heti valintojen jälkeen ottanut kohtaloonsa julkisesti kantaa, vaan kommentoi asiaa medialle vasta lauantaina Vantaan Suomen cupin kilpailun jälkeen. Hän sijoittui upeassa talvisäässä hiihdetyllä 10 kilometrin perinteisen matkalla seitsemänneksi.

”Ulkopuolelle jääminen ei yllättänyt. Kriteerit oli kerrottu, ja jokaiselta valitulta löytyi maailmancupista parempi sijoitus kuin minulta. MM-valinta olisi ollut minulle jonkinlainen yllätys.”

”En koe kärsineeni minkäänlaista oikeusmurhaa.”

Vaikka Lylynperä hyväksyi valmennusjohdon valintaratkaisut, se ei tarkoita, etteikö sisällä olisi viikon mittaan myllertänyt.

”Mikä se sellainen urheilija on, joka ei pety, kun tavoitteet eivät täyty?”

Tyrvään Sanomille Lylynperä on kertonut kauden mittaan yksiselitteiseksi tavoitteekseen Planican MM-kisat.

Lue lisää: Katri Lylynperä starttaa Sastamalasta Ranskan maailman cupiin: ”Näytöt pitää antaa ulkomailta”

Lue lisää: Sastamalalaishiihtäjä hakee Tour de Skiltä näyttöjä MM-sprinttiin – Näin hän summaa alkukautta ja tulevaa

Ura vedenjakajalla

Vuokatti Ski Teamia edustavan Lylynperän uran jatko on täysin auki. Hänellä on ollut opinto-oikeus Tampereen teknillisessä yliopistossa, mutta sen hän on tämän lukukauden jälkeen menettämässä. Lylynperä harkitsee opintopaikan hakemista yhteishaun kautta jostain muualta.

”Jos jatkan, sen pitää olla 3–4 vuoden projekti”, ei mikään yhden kauden juttu.

Vaikka arvokisoja on neljässä vuodessa kolmet, putoaminen jo yksistä voi ajaa tämänkin tasoisen hiihtäjän tukalaan tilanteeseen. Arvokisastatus on kova sana esimerkiksi kumppanuusneuvotteluissa ja sponsorisopimusten bonusrintamalla.

”Lisäksi Olympiakomitean huippuyksilötuki on ollut minulle erittäin tärkeä, ja putoaminen MM-kisoista voi tarkoittaa sen menettämistä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos