Puheenjohtaja yllättyi, kun kalenteri täyttyi hetkessä – Tässä on Kumurin uusin idea, joka sai heti valtavan suosion

Pesäpalloseura Sastamalan Kumuri käynnistää uuden toiminnan Sastamalan kuudella kylällä ja tuplaa samalla vuosibudjettinsa.

Laura Koivunen ja Lauri Myllymäki (oik.) alkavat kiertää ympäri Sastamalaa. Toiminnasta vastaa Sastamalan Kumuri, jonka puheenjohtaja Sami Ristimäki on kuvassa keskellä.

18.3. 6:00

Sastamalan Kumurin puheenjohtaja Sami Ristimäki on ollut hämillään kiinnostuksesta, jonka seuran uusin idea on saanut.

”Kyllä pääsi yllättämään. Voi sanoa, että ihan valtava suosio on ollut”, Ristimäki sanoo.

Hän puhuu pesisautosta, joka lähtee kiertämään Sastamalan kyliä ja urheilukenttiä tulevana keväänä ja kesänä.

Kumuri alkoi myydä ideaansa muutama viikko sitten Sastamalan päiväkodeille ja kouluille, ja nyt kalenteri on täysi. Pesisvarustein pakattu pakettiauto lähtee kiertämään kouluja ja päiväkoteja 24. huhtikuuta ja jatkaa kesäloman alkuun. Kaikki päivät ovat jo varattuja, ja kaupungin päiväkodit ja koulut mukana yhtä lukuun ottamatta.

Pesisautoa ajavat pesisohjaajat, jotka opastavat lapsia lajin saloihin koulu- ja päiväkotikäynneillään.

Toukokuussa auton toiminta laajenee edelleen. Silloin Kumuri alkaa viedä pesisharrastusta Sastamalan kylien kentille järjestämällä niissä pesiskoulua, perhepesistä ja Lady-Pesistä. Toimintaa on tulossa muun muassa Häijääseen, Kiikoisiin, Suodenniemelle, Karkkuun, Kiikkaan ja Stormiin.

”Tuskin kukaan alkaa kieltää, että älkää tänne tulko”

Idea pesisautosta kuuluu pesiskehittäjänä tunnetulle ja Sastamalan Kumurissa toimivalle Mika Mikolalle. Häntä pesisauton alkusuosio ei ole yllättänyt.

”Tiesin, mitä tästä tulee”, Mikola sanoo.

Hän perustaa tietonsa kokemukseen. Vuosina 2016-2017 hän oli järjestämässä pesisauton toimintaa Ulvilassa. Auto kiersi myös lähikunnissa ja kiinnosti kovasti.

Ristimäkikin kehuu ajatusta.

”Sastamala on laaja kunta. Tuskin kukaan alkaa kieltää, että älkää tänne tulko”, hän nauraa.

Uudet ohjaajat palkattu

Pesisauto on varustettu mailoilla, palloilla ja räpylöillä, jotka riittävät noin 50 henkilön pesisohjaukseen. Ohjaajina ja auton kuskeina toimivat kaksi Kumurin palkkaamaa ohjaajaa; Lauri Myllymäki, 26, ja Laura Koivunen, 34. Lisäksi seura on palkkaamassa heille kesäksi apuohjaajia.

Sekä Myllymäki että Koivunen ovat harrastaneet itse pesäpalloa. Molemmilla on myös halu liikuttaa lapsia ja nuoria. Moni asia osuikin kohdalleen, kun Kumuri haki ajokortillisia pesisohjaajia.

Myllymäki muutti juuri Sastamalaan Mikkelistä, jossa on opiskellut yhteisöpedagogiksi. Pesisauton ohjaajan työ sopi hyvin tähän kuvioon.

”Se meni nappiin”, hän toteaa.

Koivunenkin kiinnostui heti, kun hakuilmoituksen näki. Hän on pelannut kaksi kesää harrastesarjaa Kumurissa, opiskelee loppusuoralla liikuntaneuvojaksi ja on koulutukseltaan myös sosionomi.

”Ajattelin, että joo, tämä on minun juttuni”, Koivunen toteaa.

Pesisauton tavoitteena on muun muassa saada lisää lajin harrastajia Sastamalaan, viedä palveluja kylille ja aktivoida lapsia liikkumaan. Laura Koivunen, Sami Ristimäki ja Lauri Myllymäki ovat tiiviisti kiinni auton toiminnassa tänä keväänä ja kesänä.

Tuplaa seuran budjetin

Kumurille pesisautotoiminnan aloitus on iso satsaus ja yli kaksinkertaistaa seuran vuosibudjetin. Kaikkiaan auton toimintaan on arvioitu kuluvan 38 000 euroa.

Kumuri on hakenut pesisautolle 22 000 euron seuratukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä, mutta päätös tästä tulee vasta huhtikuussa. Seuratuen lisäksi apuna ovat yhteistyökumppanit sekä toiminnasta perittävät osallistumismaksut.

Pesisauto jatkaa toimintaansa Sastamalassa näillä tiedoin 15. syyskuuta asti, minkä jälkeen jatkoakin on suunniteltu. Seuratoimijoiden ajatuksena on muun muassa laajentaa kierroksia Huittisiin ja Punkalaitumelle.

Mika Mikola kertoo, että seuratukea pesisautolle on haettu opetus- ja kulttuuriministeriöstä kahdelle vuodelle. Sen jälkeen toiminnan pitäisi pyöriä ilman valtion tukea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos