VaLePa nousi syvästä suosta ja siirsi välierien ratkaisun kotikentälleen – ”Kaikki kikat ja konstit on nyt nähty"

Sastamalalaisjoukkue pehmitti Savo Volleyn 3–1 ja tasoitti ottelusarjan 2–2:een.

Ruotsalaissentteri Jacob Ekman (9) nousi yllättäen VaLePan tehomieheksi kuudellatoista pisteellään. Kuva ensimmäisestä välierästä.

Ei, ei ja vielä kerran ei.

Moni povasi Vammalan Lentopallon dynastian päättyvän keskiviikkona Kuopio-hallissa.

Savo Volleylle avautui tähän loistava tilaisuus edellisillan voiton ja upean esityksen jälkeen, mutta kotijoukkue ei ollut kypsä poimimaan hedelmää.

VaLePa näytti taas kerran suuruutensa jouduttuaan selkä seinää vasten.

Haavansa nuollut sastamalalaisjoukkue marssi päättäväisenä vieraskentälle ja takoi pakkovoiton lukemin 3–1 (25–21, 25–21, 21–25, 25–20).

Näin VaLePa tasoitti välieräsarjan 2–2:een ja siirsi ratkaisun lauantaiksi Sastamalaan.

Nähtävästi osa savolaisyleisöstä pelkäsi tätä, sillä lehterillä oli ”vain” 754 katsojaa.

VaLePa teki saman tempun jo kolmantena keväänä peräkkäin.

Suomen mestaruus oli Savolle tarjolla kotikentällä sekä 2021 että 2022, mutta sastamalalaisvieras kaappasi mestaruuspokaalin matkaansa ja latisti tunnelman totaalisesti.

Nyt ei lähtenyt pokaalia matkaan, mutta isäntien apeat ja alistuneet ilmeet kertoivat paljon.

VaLePan vastustaja on nyt syvässä kuopassa.

Valmentaja Janne Kangaskokko, kuinka kovaan paikkaan jouduitte?

”En nyt dramatisoisi tilannetta tällä tavalla. Pelit ovat pelejä. Koetetaan kääntää ne eduksemme parhaamme mukaan ja muutetaan mitä hyväksi koetaan. Pitää luottaa omaan peliin ja tekemiseen”, Kangaskokko vastasi.

Mikä ratkaisee viidennen kamppailun?

”Kaikki kikat ja konstit on nyt nähty puolin ja toisin. Tuskin kumpikaan joukkue keksii mitään yllättävää. Jos jotakin yllättävää tapahtuu, pitää reagoida mahdollisimman nopeasti”, Kangaskokko vastasi.

Tiukat paikat ovat VaLePalle tuttuja. Sastamalalaisjoukkue on jäänyt liigafinaalien ulkopuolelle viimeksi keväällä 2015. Silloin takavuosien arkkivihollinen Hurrikaani sysäsi VaLePan pronssipeleihin voitoin 4–2.

Vuotta myöhemmin Sastamalan ylpeys jäi loppuotteluissa Kokkolan Tiikerien jyrän alle, kunnes valtikka vaihtui. VaLePa kaappasi viisi mestaruutta putkeen ja rakensi tähän kevääseen asti jatkuneen dynastian.

VaLePasta on muodostunut korkea vuori kaudesta 2018–19 lähtien liigassa pelanneen Savon eteen.

Savon mestaruusunelma on romuttunut kolme kertaa sastamalalaisjoukkueen käsittelyssä ja kerran koronan kynsissä.

Ensimmäisen kauden välieräsarja (VaLePa vei 4–1) oli vielä helppo sulattaa, mutta kahden edelliskevään finaalitappiot kouraisivat syvältä.

Savo pääsi hakemaan ratkaisevaa niittiä kotikentällään kaksi kertaa peräkkäin, mutta molemmilla kerroilla tuli tyly 0–3-tappio.

Nyt uhkaa sama kohtalo.

Savon peli yski pahaenteisesti pitkin syyskautta, kunnes vuodenvaihteen jälkeen tuli ratkaiseva käänne nappiin osuneen siirron jälkeen.

Seurajohto purki puolalaisen passarin Maciej Madej’n sopimuksen ja pestasi pelintekijäkseen puertoricolaisen Kevin Rodriguezin.

Hankinta sisälsi omat riskinsä, sillä Rodriguez oli pelannut aiemmin vain kotimaassaan.

Rodriguez löysi hämmästyttävän nopeasti yhteyden Savon hyökkääjien kanssa ja ryhtyi johtamaan joukkoja edestä.

Savo antoi myrskyvaroituksen jo runkosarjan lopussa voittamalla kymmenestä viime pelistä yhdeksän. Vahva tahti jatkui puolivälierissä kauden jokeriksi povattua Karelian Hurmosta vastaan.

MITÄ TAPAHTUI?

VaLePalle torjuntavoitto

Torjunta piti: VaLePa voitti torjunnat ensimmäisen kerran välieräsarjan aikana ja teki sen vakuuttavasti 18–8.

Sentteri loistivat: VaLePan keskimiehet Jacob Ekman ((16/+11) ja Severi Savonsalmi (12/+11) nousivat neljännen välierän ratkaisuhahmoiksi. Kaksikko otti yhdessä yksitoista torjuntaa. Savonsalmen iltaan mahtui vielä komeita syöttöputkia.

Yleisöä: 754.

Entä nyt? Tasatilanteessa 2–2 oleva välieräsarja huipentuu lauantaina Sastamalassa. Voittaja finaaliin, häviäjä pronssiotteluun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos