VaLePa löi kovimman valttikorttinsa pöytään kolmannessa SM-finaalissa – Akaa-Volleyn ihmenousuun ei usko enää kukaan

VaLePa otti toisen vierasvoiton Akaa-areenasta ja saa kotikentällään upean tilaisuuden mestaruussinetin lyömiseen.

Akaa

Akaa-Volleyn pahin pelko toteutui kolmannessa lentopallofinaalissa, kun edellisiltana uinunut Urpo Sivula heräsi horroksestaan.

Kokenut hakkuri kuritti Akaata armottomalla kädellä ja johditti VaLePan vakuuttavaan 3–0 (25–21, 25–19, 25–23) -vierasvoittoon.

Samalla Sivula tahditti VaLePan finaalisarjassa jo 3–0-johtoon ja järjesti sastamalalaiselle lentopalloyleisölle hienon tiistai-illan.

VaLePa saa kotisalissaan upean tilaisuuden kuudennen peräkkäisen Suomen mestaruuden ratkaisemiseen.

Monet faktat puhuvat VaLePan puolesta.

Akaa ei ole pystynyt ottamaan ainuttakaan liigavoittoa kaikille vieraille haasteellisella Vexve-areenalla.

Lisäksi pitää huomioida, ettei mikään joukkue ole pystynyt kääntämään liigafinaaleja koskaan 0–3-tilanteesta.

Miesten liigahistoria tuntee vain yhden ihmenousun kolmen tappion takaa voittoon. Loimu teki huiman tempun kevään 2010 puolivälieräsarjassa Perungan Poikia vastaan. Raisiolaisten kiri huipentui seitsemännen kohtaamisen 3–2-vierasvoittoon.

Nyt mikään merkki ei viittaa Akaan uskomattomaan urotekoon.

Liigafinaalien ensikertalainen väläytteli hetkittäin toisessa kohtaamisessa ja toisti saman lauantaina 1 014-päisen yleisön edessä, mutta VaLePa piti päänsä kylmänä tiukoissa paikoissa ja palautti marssijärjestyksen ilman isoa tuskaa.

VaLePa kiitti kotiyleisöään ottelun jälkeen.

VaLePa-passari Mikko Esko on 44-vuotiaana edelleen pelipaikkansa eliittiä.

Akaa sai parhaan sauman perjantai-iltana, kun Sivulan hyökkäyspeli yski tavallista enemmän. Silloin näytti reilun erän hyvältä, kun Akaa-areenassa pyöri runkosarjasta tuttu Ali Fazli -show.

VaLePa katseli iranilaishakkurin huseeraamista jonkin aikaa, kunnes löysi lääkkeet miehen pysäyttämiseen.

Lauantaina kotijoukkueen paketti hajosi jo avauserässä, kun selkäänsä pidellyt Mohammadreza Beyk nilkutti sivuun. Myös Fazli vietti pitkän tovin vaihtopenkillä.

”Ne kaverit olivat kentällä, joilla oli kovin halu pelata. Akaan ulkomaalaiset suttasivat aika paljon ja helpottivat siten meidän työtä”, Sivula totesi.

Beykin paikalle vaihdettu Nico Nurmesniemi (9/+9) onnistui erinomaisesti. Nurmesniemen tilastoihin ei merkitty yhtään suoraa virhettä.

Sivula (20/+14) mietiskeli perjantai-iltana pitkään vaatimatonta esitystään ja löysi lyönneistään viilattavan kohdan.

”Muutin hiukan tekniikkaani aiempien kokemuksien rohkaisemina. Se kannatti. Kyseessä ei ollut iso juttu, mutta välillä pienelläkin korjauksella voi saada merkittävän muutoksen”, Sivula iloitsi.

Kiiluiko mestaruuspokaali jo silmissäsi?

”Se on kiilunut koko ajan, mutta pelit eivät ole veljiä toistensa kanssa. Aina ei tule yhtä hyvää tulosta, mutta vahva joukkue löytää keinot voittamiseen”, Sivula vastasi.

Oliko finaalisarja tässä?

”Ei sentään. Yksi peli pitää voittaa vielä. Tässä on kaksi välipäivää aikaa lentokelin rakentamiseen”, Sivula heitti.

Akaa-Volleyn ulkomaalaisosasto ei ollut kolmannessa finaalissa parhaimmillaan. Greg Petty (kuvassa), Ali Fazli ja Mohammadreza Beyk ovat olleet joukkueensa tärkeitä runkopelaajia.

Kotiyleisön raivoisakaan kannustus ei auttanut.

Yhdistelmä Sivula-VaLePa on ollut jäätävä liigafinaaleissa. Takana on nyt viisitoista yhteistä kamppailua – ja yhtä monta voittoa. Edelliset juhlahetket osuivat vuosiin 2017–2019.

Toki Sivula piipahti muutaman kerran kentällä jo kevään 2016 loppuotteluissa, mutta lähinnä muodon vuoksi. Isossa akillesjänneleikkauksessa ollut pommittaja oli silloin korkeintaan 20–30-prosenttisessa kunnossa.

VaLePan valmennusjohto käytti viimeistä korttiansa lähinnä säikäytysmielessä, mutta loistovireinen Kokkolan Tiikerit ei ollut tästä moksiskaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos