Syksyn lehtiä ja puutarhajätteitä kasataan nyt luvattomiin paikkoihin Sastamalassa – Sillä on seurauksia, joita ei heti arvaisi - Uutiset - Tyrvään Sanomat

Syksyn lehtiä ja puutarhajätteitä kasataan nyt luvattomiin paikkoihin Sastamalassa – Sillä on seurauksia, joita ei heti arvaisi

Lue jutusta, mitä pihoista haravoitaville lehdille ja puutarhojen kasvijätteille tulisi tehdä.

Lehtikasoja ja puutarhajätteitä ei saa jättää puistoalueille ja kaupungin virkistysmetsiin.

2.10. 14:00

Sastamalalaisten pihoiltaan haravoimia lehtikasoja ja puutarhajätteitä on kertynyt tänä syksynä runsaasti paikkoihin, joihin ne eivät kuulu. Sastamalan kaupunki puuttui asiaan tiedotteessaan kuluvalla viikolla.

Kaupungin puistotoimi on havainnut huolestuttavan paljon puutarha- ja haravointijätekasoja puisto- ja virkistysmetsissä. Kaupunki muistuttaa, että puutarhajätteen vieminen luontoon, esimerkiksi metsänreunaan, on laissa kiellettyä. Siitä seuraa myös ongelmia.

”Erityisesti haitallisten vieraslajikasvien, kuten jättipalsamin ja kurtturuusun, esiintymät saavat alkunsa pääosin luontoon jätetystä puutarhajätteestä”, kaupunki tiedottaa.

Vieraslajien leviäminen luontoon on haitallista siksikin, että ne voivat syrjäyttää helposti metsien luonnonvaraisia kasveja.

Esimerkiksi nämä vieraslajit leviävät helposti kasvijätteen ja maa-ainesten mukana:

  • jättipalsami,

  • komealupiini,

  • jättiputket,

  • etelänruttojuuri,

  • tarha-, japanin- ja sahalinintatar

Myös yleiset puutarhakasvit, kuten vuorenkilpi, leviää helposti metsäalueilla ja syrjäyttää luonnonvaraisia kasveja.

Sen sijaan, että puutarhajätteet kipataan lähimetsään tai puistoalueelle, ne voi käyttää hyödyksi. Kaupunki vinkkaa hakettamaan risut katteeksi tai kompostin väliaineeksi.

Kaikki risuja pehmeämpi puutarhajäte kannattaa kompostoida, jolloin siitä saa arvokasta maanparannusainetta puutarhaviljelyksille.

Muussa tapauksessa risut ja haravointijäte pitää viedä vastaanottopisteille. Sastamalassa Loimi-Hämeen Jätehuollon vastaanottopiste sijaitsee jäteasemalla, Pesurinkatu 179:ssä.

Suodenniemen ja Mouhijärven alueella palvelee Pirkanmaan Jätehuolto, jonka risujen ja haravointijätteen vastaanottopiste on Koukkujärven Jätekeskuksessa Nokialla osoitteessa Koukkujärventie 361.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos