Sastamalan nuoret aikuiset käyneet laiskasti koronapiikillä: ”Tilanne on huolestuttava” - Uutiset - Tyrvään Sanomat

Sastamalan nuoret aikuiset käyneet laiskasti koronapiikillä: ”Tilanne on huolestuttava”

Sastamalan kaupunki halusi tiedottaa asiasta, koska vapaita rokotusaikoja on nyt runsaasti.

6.10. 15:54

Sastamalan rokotuskattavuusprosentti nuorten aikuisten eli 20–34-vuotiaiden ikäryhmässä on jäänyt matalaksi ja 40–44-vuotiaista noin viidennes on rokottamatta.

Rokottamattomuus ei ole Sastamalassa kiinni siitä, etteikö mahdollisuuksia olisi tarjolla. Koronarokotteita riittää nyt kaikille halukkaille.

”Tilanne on Sastamalassa huolestuttava. Olemme tiedottaneet rokotuksista ja järjestäneet ajanvarauksettomia walk in -rokotuspisteitä Vinkissä, ammattikoululla ja lukiolla. Helppo saavutettavuuskaan ei ole auttanut, kertoo rokotustoiminnasta vastaava osastonhoitaja Erja Mäkelä Sotesilta.

Ajanvarauksenkin kautta vapaita rokoteaikoja on saatavilla runsaasti. Seuraava, Karkun oppilaitosten opiskelijoille tarkoitettu walk in -rokotus järjestetään 13. lokakuuta Karkun opistolla.

Koronan takia sairaalaan ja tehohoitoon joutuvat henkilöt ovat tällä hetkellä lähes poikkeuksetta rokottamattomia, jotka vievät tehohoitopaikkoja esimerkiksi leikkauksen vuoksi tehohoitoa tarvitsevilta.

Rajoitukset takaisin jos kattavuus ei parane?

Mikäli vain noin puolet nuorten aikuisten ikäryhmästä ottaa rokotteen, odotettavissa on lisää sairastumisia, eikä tartuntojen jatkumista saada pysäytettyä. Tämä taas johtaa pahimmassa tapauksessa uusiin rajoitus toimenpiteisiin.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki sanoo, että jos rokotuskattavuus Sastamalassa ei parane, ollaan pahimmillaan taas tilanteessa, jossa harrastuksia, koulunkäyntiä ja muita ryhmäkokoontumisia joudutaan rajoittamaan.

”On vaarallista kuvitella, että nuori ei voisi sairastua vakavaan tautimuotoon. Nyt vallalla tuntuu edelleen olevan käsitys, että korona olisi ongelma vain riskiryhmäläisille”, Tryyki toteaa tiedotteessa.

Tryykin mukaan on huolestuttavaa, että ikäryhmistä löytyy paljon alle 12-vuotiaiden lasten vanhempia, ja lasten yleisin tapa saada koronatartunta on omasta perheestä, omilta vanhemmilta.

”Alle 12-vuotiaita ei vielä toistaiseksi rokoteta, jolloin lapsen koronatartunta voi tarkoittaa paitsi lapsen sairastumista myös kokonaisten koululuokkien karanteeneja. Etäopetusratkaisuihin tuskin lähdetään tilanteessa, jossa kaikilla yli 12-vuotiailla olisi jo ollut mahdollista saada täysi rokotussuoja”, Tryyki arvelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos