Verotiedot tulevat julki keskiviikkona, Tyrvis julkaisee vuoden 2020 tiedot verokoneessa heti aamulla

Tuloverotuksen julkiset tiedot vuodelta 2020 julkaistaan keskiviikkona 10. marraskuuta. Hallinto-oikeus päätti keväällä, että suurituloinen voi vastustaa tietojen luovuttamista, mutta tiedotusvälineillä on oltava silti mahdollisuus saada vastustaneiden nimilista. Pirkanmaalla 209 on halunnut piilottaa tietonsa.

Edellisvuonna verottaja piilotti 3 875 nimeä medialle toimitetusta verotietojen listasta. Nyt koko maassa vastustamispyyntöä käytti 2 362 henkeä.

8.11.2021 10:13

Verohallinto julkistaa vuoden 2020 tuloverotuksen tiedot keskiviikkona aamulla. Tiedot päivittyvät Tyrvään Sanomien verokoneeseen osoitteessa tyrvaansanomat.fi/verokone.

Nimensä ja verotietojensa julkaisua veropäivän listauksessa on vastustanut tänä vuonna 209 pirkanmaalaista. Vastustajia on noin sata vähemmän kuin edellisvuonna.

Edellisvuonna verottaja piilotti 3 875 nimeä medialle toimitetusta listasta. Pyyntöjä tuli silloin yli 4 000. Nyt koko maassa vastustamispyyntöä käytti 2 362.

”Ilmeisin yksi tekijä vastustamispyyntöjen vähentymiseen on keväällä tullut päätös siitä, että vastustavien nimet ovat julkisia. Peruutuksia tuli pyynnöille jonkin verran päätöksen jälkeen”, ylitarkastaja Maunu Jalava Verohallinnosta.

Usea media teki valituksen hallinto-oikeudelle siitä, että Verohallinto ei luovuttanut medialle vastustaneiden julkisia verotustietoja eikä vastustaneiden nimilistaa.

Helsingin hallinto-oikeus päätti, että suurituloinen voi vastustaa tietojen luovuttamista tiedotusvälineille, mutta tiedotusvälineillä on oltava mahdollisuus saada vastustaneiden nimilista.

Osaan pyyntöjen perumisia voi olla syynä Jalavan mukaan myös se, että tuloja ei kertynytkään yli 100 000 euron medialuovutusrajan.

Pieni määrä pyyntöjä myös hylättiin.

”Niissä ei ole esitetty henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen liittyvää perustetta”, Jalava kertoo.

Hän sanoo, että yleisin peruste tulojen salaamiseksi on turvallisuus.

”Ihminen ei halua vaarantaa turvallisuuttaan tai tulla häiriköidyksi tulojensa vuoksi.”

Jalava sanoo, että pyyntöjen väheneminen saattaa jatkua siksi, että hyöty ei ole entinen. ”Tiedot saa verotoimiston päätteiltä julkisista tiedoista kuitenkin. Nimen voi myös saada mediaan sen tiimoilta, että on vastustanut nimen julkaisua.”

Mistä kyse?

Verotietojen julkaisun vastustaminen

Medialle luovutettavilta verotietojen listoilta puuttuu tuloverotuksen julkiset tiedot niistä henkilöistä, jotka ovat vastustaneet tietojensa luovutusta ja joiden pyynnön Verohallinto on hyväksynyt.

EU:n yleinen tietosuoja-asetus mahdollistaa tietojen luovutuksen vastustamisen.

Ensimmäiset vastustamispyynnöt tehtiin 2019, jolloin poistoa vuoden 2018 verotiedoista pyysi 231 ihmistä.

Viime vuonna poistoa vuoden 2019 tiedoista pyysi yli 4 000 ihmistä.

Tuloverotuksen julkiset tiedot vuodelta 2020 julkaistaan keskiviikkona 10. marraskuuta. Tiedot päivittyvät Tyrvään Sanomien verokoneeseen heti keskiviikkona aamulla osoitteessa tyrvaansanomat.fi/verokone.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos