Kustannustukea voi hakea nyt, mutta entistä rajatummin – edellytyksenä yli 30 prosentin liikevaihdon lasku

Hakuaika päättyy 18. helmikuuta.

Valtiokonttori on maksanut tähän mennessä kustannustukea yhteensä noin 760 miljoonaa euroa.

23.12.2021 14:00

Valtiokonttori avasi yritysten määräaikaisen kustannustuen sähköisen hakupalvelun tiistaina 21. joulukuuta. Hakuaika päättyy 18. helmikuuta.

Kustannustuen viides kierros on aiempaa rajatumpi, ja se on suunnattu erityisesti majoitus-, ravintola- ja tapahtuma-aloille. Tuen piiriin kuuluvat toimialat on määritelty kustannustukilaissa ja niitä on tällä kierroksella 41.

Myös muiden toimialojen yrityksille voidaan myöntää tukea, jos niiden toimintaan on kohdistunut koronapandemian hallintaan liittyvä viranomaisen asettama rajoitus tukikaudella 1.6.–30.9.2021. Pelkkä viranomaisen suositus ei kuitenkaan riitä perusteeksi tuen myöntämiselle toimialarajauksen ulkopuolelle.

Tuen hakeminen edellyttää, että yrityksellä on Y-tunnus. Vaatimuksena on myös, että yrityksellä on tukikaudella hyväksyttäviä kustannuksia vähintään 2 000 euroa. Tukea myönnetään yrityksen liikevaihdon laskun ja toteutuneiden kustannusten mukaan.

Kustannustuki perustuu liikevaihdon muutokseen. Vertailussa huomioidaan sekä alv-ilmoituksilla ilmoitettava arvonlisäverollinen myynti että arvonlisäveroton myynti. Tuen saamisen edellytyksenä on, että yrityksen liikevaihdon täytyy olla laskenut yli 30 prosenttia vertailuajankohtaan nähden.

Valtiokonttorin verkkosivuilla on saatavilla laskuri, jonka avulla voi arvioida, onko yritys oikeutettu tukeen. Laskuri on suuntaa antava, eikä sen ilmoittama tulos ole virallinen päätös kustannustuesta, vaan tukea pitää hakea erikseen sähköisessä asiointikanavassa.

Valtiokonttori on maksanut tähän mennessä kustannustukea yhteensä noin 760 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos