Postiivista kotitestiä ei tarvitse varmentaa PCR-testillä - Uutiset - Tyrvään Sanomat

PSHP: Kotona tehtyä positiivista koronatestiä ei välttämättä tarvitse enää varmentaa PCR-testillä

Kotitestit sopivat akuutin koronatartunnan toteamiseen silloin, kun potilas on oireinen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri pitää kotitestejä varsin luotettavina nykyisessä tautitilanteessa.

29.12.2021 10:15

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri linjasi tiistaina, ettei kotona tehtyä positiivista koronatestiä enää välttämättä tarvitse varmentaa terveydenhuollossa otetulla PCR-testillä.

PCR-testi on silti tehtävä, jos tarvitaan virallinen eristyspäätös.

Sairaanhoitopiiri perustaa linjauksensa siihen, että koronavirusta esiintyy nyt laajasti koko Suomessa. ”Kotona tehtävät antigeenitestit, arkikielessä kotitestit tai pikatestit, soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen silloin, kun potilas on oireinen. Ne ovat varsin luotettavia nykyisessä tautitilanteessa”, sairaanhoitopiirin tiedotteessa sanotaan.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) infektiolääkäri Jaana Syrjänen vahvisti Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän tiedotustilaisuudessa tiistaina, että kotitesteillä kevennetään jäljityksen taakkaa.

Antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan viisi päivää. Jos oireet ovat lieviä eikä sairastunut kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, voi hyvin tehdä antigeenikotitestin.

Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan antigeenitestit antavat helpommin negatiivisen tuloksen, kun taas PCR-testit voivat näyttää hiljattain sairastetun taudin, joka ei ole enää tartuttavassa vaiheessa. Hän pitää PCR-testiä edelleen jonkin verran luotettavampana. ”Mutta kyllä se antigeenitestikin oikea-aikaisesti tehtynä ja oikein käytettynä on oikein hyvä.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt koronaviruksen antigeenikotitestin tuloksen varmentamiseen liittyviä ohjeita keskiviikkona 22.12.2021. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on nyt ohjeistukseen pohjaten linjannut, että antigeenikotitestillä saatua positiivista tulosta ei tarvitse enää varmentaa PCR-testillä, ellei tarvita virallista eristyspäätöstä.

Sandin mukaan kotitesti ei edelleenkään riitä, jos haluaa matkustaa maasta pois.

Kontakteja vältettävä

Sairaanhoitopiiri ohjeistaa, että koronakotitestistä tai laboratoriossa tehdystä PCR-testistä positiivisen tuloksen saaneen tulee aina välttää omaehtoisesti kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin eli pysyä kotona kymmenen vuorokauden ajan.

Aika lasketaan oireiden alusta. Jos sairastunut on oireeton, aika lasketaan testipäivästä.

Lisäksi perheen rokottamattomien henkilöiden tulee jäädä kymmeneksi päiväksi omaehtoiseen karanteeniin. Muille kontakteille tulee kertoa mahdollisesta altistumisesta.

Jos sairastunut tai hänen karanteeniin jääneet perheenjäsenensä tarvitsevat eristyksestä tai karanteenista virallisen päätöksen esimerkiksi työnantajaa varten, tulee sairastuneen täyttää koronakysely OmaTays.fi-sivustolla, kun hän on saanut laboratoriovarmistuksen PCR-testillä koronatartunnastaan.

Karanteeni- ja eristyspäätöksien saamisessa on tällä hetkellä viivettä, koska koronajäljitys on ruuhkautunut Pirkanmaalla. Sosiaali- ja terveydenhuollossa tapahtuvien tartuntojen leviämisen ehkäisy on jäljityksessä katsottu kiireellisimmäksi.

Mikäli koronaan sairastuneen yleisvointi heikkenee, tulee olla yhteydessä oman kotikunnan terveydenhuoltoon.

Lue lisää: Koronan ilmaantuvuus kasvoi Sastamalassa – joulun pyhinä 31 uutta tartuntatapausta

Lue lisää: Pirkanmaan koronanyrkki ei esitä uusia rajoituksia: sairaalahoidon tarve ei ole noussut samassa suhteessa tartuntojen kanssa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos