Sastamalassa ja muualla Pirkanmaalla herättiin umpihankeen, lunta satoi yön aikana jopa yli 10 senttiä – seuraava sadealue saapuu jo pian: ”Reilu kertymä on tulossa”

Seudulla on voimassa varoitus huonosta ajokelistä ja jalankulkusäästä. Huono ajokeli jatkuu Pirkanmaalla paikoitellen maanantai-iltapäivään asti. Seuraava sadealue saapuu jo tiistaina.

Yön aikana Pirkanmaalla pyrytti jopa yli 10 senttimetriä lunta. Tämä tiesi maanantaiaamuna aurasurakkaa muun muassa kaupungin ulkojäillä Hopun urheilupuistossa.

3.1. 8:54

Pirkanmaalla ajokeli on paikoin huono lumisateen ja jäätävän tihkusateen vuoksi. Lunta tuprutti monin paikoin koko sunnuntai-illan. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto kertoi maanantaiaamuna, että tämän hetkinen lumen syvyys on Pirkanmaalla paikoitellen 20–27 senttimetriä.

Tämän hetken ennusteiden mukaan lumisade heikkenee maanantaipäivän aikana. Samanlaisia lumimääriä ei ole enää päivän aikana odotettavissa. ”Hiutaleita voi sadella vähäisesti. Lunta voi tulla ehkä senttimetri tai pari maksimissaan.”

Liukasta jalkakäytävillä

Ilmatieteen laitoksen mukaan Pirkanmaalla on voimassa varoitus huonosta ajokelistä ja jalankulkusäästä. Ilmatieteen laitos varoittaa, että jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska jään päällä on ohut lumipeite. Liukastumisriski on nyt huomattava. Huonosta ajokelistä Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Keski-Suomessa varoittaa myös Tampereen tieliikennekeskus.

Karuston mukaan ajokeliin vaikuttaa, miten teitä ehditään auraaman ja myös lumen joukossa tuleva jäätävä tihkusade. ”Se saattaa aiheuttaa hankaluuksia. Jos on lumiset tienpinnat, ei välttämättä tule hankaluuksia, mutta jos on tasaiseksi aurattu tienpinta, siihen saattaa tulla liukkautta.”

Jäätävä tihkusade tarkoittaa pieninä pisaroina satavaa alijäähtynyttä vettä, eli vaikka lämpötila on nollan alapuolella, vesi sataa vielä nesteenä. Kun alijäähtynyt vesi osuu pinnalle, se jäätyy heti, mikä voi lisätä teiden liukkautta.

Aamuliikenne sujunut kohtalaisen hyvin

Finntrafficin Tampereen tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Frans Anttonen sanoo, että maanantain aamuliikenne on sujunut kohtalaisen hyvin.

”Aamuliikenteessä ei ole ollut sen kummempia ongelmia. Kunnossapitokalustoa on ollut paljon liikenteessä ja päätieverkon tiet on saatu aurattua. Alemmalla tieverkolla voi ollakin sitten enemmän lunta”, Anttonen kuvailee.

Aamuun puoli yhdeksään mennessä liikennehäiriöiltä oli toistaiseksi vältytty.

Tiistaina uusi sadealue

Lumisateiden ennustetaan jatkuvan keskiviikkoon asti. Heti tiistaina Pirkanmaalle saapuu seuraava sadealue. ”Siinä voi tulla taas aika reippaasti lunta”, sanoo Karusto.

Hänen mukaansa tiistaina voi kertyä paikoin ainakin 5–6 senttimetriä lunta. ”Reilu kertymä on tulossa.”

Reippainta lumisadetta luvataan tiistaiaamuksi kello 6–8 aikaan. Lumisateen arvellaan kestävän koko päivän. Sade hellittää vasta tiistai-iltana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos