Kuntaliiton kanta: Teknisiä vaaliliittoja ei voi kieltää – Puolueet voivat sopia vapaaehtoisesti keskenään

Sastamalan perussuomalaisten jättämä valtuustoaloite ei ole johtamassa esitettyihin toimiin.

Valtuusto ei voi kieltää teknisten vaaliliittojen muodostamista.

13.1. 16:45

Teknisiä vaaliliittoja ei voi kieltää kunnan hallintosäännössä tai esimerkiksi valtuuston päätöksellä. Tämä selviää Sastamalan kaupungin konsernihallinnon valmistelemasta vastauksesta kaupungille jätettyyn valtuustoaloitteeseen.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti aloitteessaan marraskuussa, että kuntavaalien jälkeiset tekniset liitot kiellettäisiin Sastamalassa. Lisäksi ryhmä esitti, että kielto kirjataan kaupungin hallintosääntöön, jotta siihen sitoudutaan aidosti kaikissa valtuustoryhmissä.

Lue lisää: Perussuomalaiset vaatii vaalien jälkeisten teknisten vaaliliittojen kieltämistä: ”ristiriidassa demokratian periaatteiden kanssa”

Sastamalan kaupungin konsernihallinto on selvittänyt asiaa Kuntaliiton lakiyksiköstä. Vastauksen mukaan valtuusto ei voi rajoittaa suhteellisen vaalin ehdokasasettelua kieltämällä tekniset vaaliliitot. Rajoitukselle ei ole lakiperustaa, eikä vaaliliitot kieltävää määräystä siten ole mahdollista sisällyttää hallintosääntöön, vastauksessa todetaan.

Sastamalan kaupungin konsernihallinto toteaa, että kuntavaaleihin osallistuvat puolueet voivat silti halutessaan sopia vapaaehtoisesti yhdessä siitä, että pidättäytyvät muodostamasta teknisiä vaaliliittoja.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti teknisten vaaliliittojen kieltämistä, koska sen mukaan teknisillä liitoilla voidaan käytännössä mitätöidä kuntavaalituloksia. Teknisistä vaaliliitoista käytiin Sastamalassa vilkas keskustelu muun muassa viime kesän kuntavaalien jälkeen luottamushenkilöpaikkoja jaettaessa.

Sastamalan kaupunginhallitus käsittelee konsernihallinnon vastausta valtuustoaloitteeseen kokouksessaan maanantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos