Otetaanko Mouhijärven yhteiskoulun rakentamisessa vielä aikalisä? – Hankkeen kustannukset nousevat

Mouhijärven yhteiskoulun hankesuunnitelma on valmistunut. Se etenee ensi viikolla tekniseen lautakuntaan ja sivistyslautakuntaan.

Mouhijärven yhteiskoulun hankesuunnitelma on valmistunut. Se etenee seuraavaksi lautakuntiin, kaupunginhallitukseen ja helmikuussa valtuustoon.

21.1. 13:59

Enää ei puhuta vain saneerauksesta, mikäli Mouhijärven yhteiskoulun hankesuunnitelma menee läpi kaupungin päättävissä elimissä. Saneerauksen sijasta Mouhijärvelle rakennetaan käytännössä uusi koulu.

Keväällä 2021 koulun keskiosaan tehty tarkempi kuntotutkimus osoitti, ettei liikuntasalia, hallintotiloja sekä kieli- ja kotitalouden luokkia kannata säästää. ”Salin riskirakenteet aiheuttaisivat ongelmia tulevina vuosina, kun molemmin puolin rakennetaan uutta”, sanoo tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi.

Vanhaa on tarkoitus purkaa noin 2 300 neliömetriä ja uutta rakentaa lähes 4 000 neliötä. Hankesuunnitelman mukaan nykyiset aula ja ruokala säilyvät, mutta siitä eteenpäin vanha osa puretaan. Uudet koulutilat rakennetaan kahteen kerrokseen.

Uudesta liikuntasalista kaavaillaan samankokoista kuin nykyinen liikuntasali on. Samaan tapaan kuin Vareliuksen liikuntahallissa, Mouhijärvellekin suunnitellaan salin yhteyteen erillistä monitoimitilaa, joka voi toimia esimerkiksi näyttämönä tai pienempänä liikuntatilana.

Teknisen työn tila sijaitsee tällä hetkellä erillään koulusta, Uotsolan vanhassa puukoulussa. Myös tekniselle työlle rakennetaan uudet opetustilat.

Hankkeen pääpiirustustason arkkitehtisuunnittelu on tarkoitus tehdä kevään 2022 aikana ja hankinnan kilpailutus kesän ja alkusyksyn 2022 aikana. Tämän kevään aikana tehdään myös tarkempi toiminnallinen suunnittelu.

Hankkeen odotetaan valmistuvan vuoden 2024 aikana.

Mouhijärven yhteiskoulun uusin osa on rakennettu 2015. Siellä tehtiin lattioiden tiivistyskorjauksia vuonna 2020.

Koulu 350 oppilaalla

Mouhijärven yhteiskoulu on rakennettu monessa eri osassa. Uusimmat osat ovat valmistuneet 2003 ja 2015 ja vanhimmat osat ovat alunperin 1950–1960-lukujen vaihteesta. Viimeksi koulua remontoitiin vuonna 2020, kun lattioita tiivistettiin uusimmassa osassa sekä hallintosiivessä.

Mouhijärven koulu mitoitetaan tämän hetkisen oppilasmäärän mukaan noin 350 oppilaalle. Sastamalan ainoassa yhtenäiskoulussa on oppilaita esikoulusta yhdeksänteen luokkaan.

Mouhijärven kouluinvestointi tulee maksamaan noin 13 miljoonaa euroa. Alunperin hankkeeseen varattiin runsaat 11 miljoonaa euroa, mutta rakentamiskustannukset ovat viime vuoden aikana nousseet huomattavasti. Myös materiaalien saatavuudessa esiintyy ongelmia.

Rahaa tarvitaan myös siirtotiloihin, jotka sijoittuvat Uotsolantien toiselle puolelle jääkiekkokaukalon tontille. Väistötiloihin sekä vanhan koulusiiven purkamiseen tarvitaan runsaan miljoonan euron määräraha vuosille 2022–2024.

Tässä osassa sijaitsevat liikuntasali ja kotitalousluokka.

Väistötiloihin moneksi vuodeksi?

Mouhijärven yhteiskoulun uudisrakentaminen tässä mittakaavassa ei ole kuitenkaan vielä kirkossa kuulutettu. Toinen vaihtoehto on, että koulurakentamisessa otetaan vielä aikalisä.

Talousarvion valmistelun yhteydessä kaupunginhallitus edellytti selvittämään väistötilojen kustannukset kymmenen vuoden ajalta.

Väistötilojen vuokra olisi tässä tapauksessa noin 25 000 euroa kuukaudessa ja noin 300 000 euroa vuodessa. Lisäksi koulukiinteistöön olisi tehtävä akuutteja korjauksia sekä väistötiloille pihat ja perustukset, näiden yhteenlaskettu kustannus on noin 600 000 euroa. Väistötiloilla korvattaisiin vain vanha matala koulusiipi. Uutta ei tässä vaihtoehdossa rakennettaisi.

Mouhijärven kouluinvestointi etenee ensi viikolla sekä tekniseen lautakuntaan että sivistyslautakuntaan. Tämän jälkeen hanketta käsittelevät kaupunginhallitus ja helmikuussa kokoontuva valtuusto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos