Sairaanhoitopiiri linjasi: Yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitukset Pirkanmaalla voidaan purkaa –  mahdollista perjantain jälkeen

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kokoontuu normaaliin tapaan tiistaina. Se pohtii turvavälipykälää, joka on voimassa tämän viikon.

Yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitukset koskevat tällä hetkellä esimerkiksi teattereita ja urheilutapahtumia. Ilveksen paikallispeliin Nokia-areenalle otettiin jo perjantaina 5. helmikuuta sallittu määrä yleisöä.

15.2. 8:31

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (Pshp) asiantuntijoiden mukaan alueen koronatilanne ei estä sisällä pidettävien yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoituksen purkua.

Varsinaisen päätöksen asiasta tekee Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi), joka lupasi viime viikolla, että se purkaa kokoontumisrajoituksen nopealla aikataululla, jos sitä ei enää nähdä tarpeelliseksi.

Pirkanmaalla ovat nyt voimassa avin päätökset, joilla yleisötilaisuuksien osallistujamäärää on rajoitettu puoleen tilan sallimasta maksimimäärästä. Rajoitukset koskevat esimerkiksi teattereita, elokuvateattereita ja urheilutapahtumia.

Sairaanhoitopiirin lausunnon mukaan rajoitusta ei siis tarvitsisi jatkaa perjantain jälkeen.

Lausuntoa perustellaan sekä tartuntamäärillä että potilaskuormituksella.

”Tartuntamäärät ovat olleet hienoisessa laskussa kautta maan ja niin Pirkanmaallakin. Ehkä tullaan vähän jäljessä pääkaupunkiseutua laskun osalta, niin oli nousunkin osalta”, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sand.

”Potilaskuormat erikoissairaanhoidossa niin Taysissa kuin kuntien ja kaupunkien terveyskeskussairaaloissa ovat edelleen korkealla, mutta näyttäisi siltä, etteivät ne ole enää kasvussa koronapotilaiden osalta”, Sand sanoo.

Taysin johtajaylilääkärin Juhani Sandin mukaan sairaalakuormitus Pirkanmaalla on korkealla, mutta sen kanssa pärjätään, kun kaikki kantavat vastuunsa rajoituksia purettaessa. Sand on kuvattu marraskuussa 2021.

Lähikontaktit tiistain asia

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kokoontuu normaaliin tapaan tiistaina 15. helmikuuta.

Se käsittelee vielä tämän viikon voimassa olevaa tartuntalain 58d-pykälään perustuvaa päätöstä tilojen terveysturvallisesta käytöstä.

Päätöksen mukaan tilojen käyttö on järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä.

”Niin sanottuun turvavälipykälään aluehallintovirasto ei tällä asiantuntijalausuntopyynnöllään pyytänyt edes kantaa. Arvioimme tiistaina, mitä esitämme siitä jatkoon”, Sand kertoo.

Viikoittain kuolleita

Osaa yleisöstä hämmentää se, että rajoituksia puretaan, vaikka koronakuolemia kirjataan koko ajan paljon. Mikä on Pirkanmaan tilanne kuolemissa?

”Kuolleita on myös Pirkanmaalla viikoittain. Valtaosin he ovat iäkkäitä, monisairaita potilaita, kuten THL:n raportissaan viime viikolla julkaisi”, Sand kertoo.

Osastohoidossa on Pirkanmaalla yhteensä pari osastollista koronapotilaita eli 40–50 päivittäin.

”Tämän tilanteen kanssa pärjätään, kunhan jäljellä olevia rajoituksia purettaisiin maltillisesti ja muistettaisiin jokainen oma vastuumme”, Sand sanoo.

Hän ei ottanut maanantaina kantaa maskisuosituksiin tai vastaaviin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos