Sotaa paenneet majoittuneet Sastamalassa yksityisesti ja vuokrataloihin – Tilannekatsaus: Karkussakin valmius koulun aloitukseen

Ukrainasta saapuneet voivat hakea töitä heti tilapäisen suojelupäätöksen saatuaan. Pirkanmaan kunnat varautuvat yhdessä tuhansien pakolaisten tuloon.

Marttilan koulussa on käynnistynyt ukrainalaislasten valmistava opetus. Valmius tähän on myös Karkun koulussa. Ukrainasta kotoisin oleva koulunkäynnin ohjaaja Anastasiia Polianetska ja seitsemänvuotias Zlata kuvattiin Marttilan koululla.

8.4. 10:15

Pirkanmaalle voi saapua tämän vuoden aikana 4 000:sta 8 000:aan sodan jaloista pakenevaa ukrainalaista. Sisäministeriö on arvioinut, että Suomeen tulijoita voisi olla kaikkiaan 40 000 - 80 000, joista noin kymmenesosa tulisi Pirkanmaalle.

Pirkanmaan kunnat, Sastamala mukaan lukien, valmistelevat nyt tulijoiden kotoutusta niin, että mukana yhteistyössä ovat alueelliset vastaanottokeskukset, työllisyyspalvelut ja muut kotoutumista tukevat palvelut. Kunnat pyrkivät näin lisäämään mahdollisuutta entistä useampien maahantulijoiden vastaanottamiseen ja näiden nopeaan työllistymiseen ja koulutukseen.

Sastamalassa esimerkiksi opisto järjestää maahan tulleille kieliopetusta ja heidän käytettävissään ovat myös muut opiston kurssit.

Vuokrataloihin ja yksityismajoitukseen

Sastamalan kaupunginhallitus käsittelee ukrainalaisten maahantulijoiden tilannetta osaltaan maanantaina. Kaupungin tilannekatsauksen mukaan ukrainalaiset maahantulijat ohjataan Sastamalassa Karkussa aloittaneeseen Pihlajalinnan ylläpitämään vastaanottokeskukseen. Asiaa valmistelleen kaupungin hallintojohtajan Tapio Rautavan mukaan palvelut voidaan tätä kautta järjestää kaikille tulijoille koordinoidusti.

Kunnilla on edelleen lakisääteinen vastuu hätämajoituksen järjestämiseen. Toistaiseksi tällaista ei juurikaan ole Sastamalassa tarvittu, koska tulijat ovat majoittuneet pääasiassa yksityismajoitukseen. Ensimmäisille Ukrainasta paenneille on osoitettu asuntoja myös kaupungin vuokrataloista.

Karkussa valmius koulun aloitukseen

Ukrainasta saapuneille lapsille on Sastamalassa alkanut valmistava opetus Marttilan koulussa. Kaupunginhallituksen tilannekatsauksen perusteella kaupungilla on nyt valmius käynnistää vastaava opetus myös Karkun koulussa.

Muutama yläkoulun oppilas on jo myös Sylvään koulussa.

Rajoituksetta heti töihin

Kaupungin työllisyyspalveluissa puolestaan on selvitetty, onko tulijoissa henkilöitä, jotka voisivat avustaa paikallisesti esimerkiksi tulkkauspalveluissa.

Työskentely on ukrainalaisille maahantulijoille mahdollista rajoituksetta heti, kun nämä ovat saaneet päätöksen tilapäisestä suojelusta. Maahantulijat voivat ilmoittautua TE-toimistoon työnhakijoiksi ja saada työllistymistä tukevia palveluja.

Sastamalan kaupungin selvityksessä todetaan, että Ukrainasta tulleiden palvelujen järjestäminen aiheuttaa kaupungille lisäkustannuksia eri toimialoilla. Valtion on kuitenkin luvannut korvata nämä takautuvasti, mutta korvaustapa ei ole vielä selvillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos