Satojatuhansia kalanpoikasia uhkaa joutua tuhottavaksi Venäjä-pakotteiden takia – Avin viranhaltija: ”Laissa ei ole tilanteeseen sopivaa oikopolkua”

Ensi vuoden syksylle myyntiin tarkoitettu kala on nyt niin isoa, että se pitäisi siirtää isompiin altaisiin. Kun Venäjä ei ole pakotteiden takia enää vaihtoehto, tilaa pitäisi saada Suomesta. Ministeri Jari Leppä kertoo, että asiaa käsitellään hallituksessa ensi viikolla.

Kalatalousneuvos Veijo Hukkanen (oik.) vaatii ympäristölupien joustoa, jotta kasvatuspaikkaa vailla olevia kalanpoikasia ei tarvitsisi tuhota. Vasemmalla arkistokuva vuodelta 2017 Kala Valtasen kalankasvattamosta Luvialta.

15.4. 10:15

Satoja tuhansia kalanpoikasia voidaan joutua tuhoamaan lähiviikkojen aikana Venäjälle asetettujen pakotteiden ja tiukkojen lupaehtojen takia. Määrästä kasvaisi ensi vuoden syksylle noin kaksi miljoonaa kiloa ruokakalaa.

Suomesta on viety vuosittain noin neljä miljoonaa kappaletta kalanpoikasia kasvatettavaksi ruokakalaksi Venäjän Karjalaan. Kasvatettuna tämä tarkoittaa 8–10 miljoonaa kiloa ruokakalaa. Uusien Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden takia vienti ei ole enää mahdollista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos