Pirkanmaalla suunnitellaan lähes sadan hoitajan ja hoiva-avustajan palkkaamista ulkomailta

Hoitajat työllistyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelukseen ikäihmisten palveluihin. Ensimmäinen hoitajaerä saapuu arviolta touko–kesäkuussa 2023. He voivat tulla Filippiineiltä, mutta myös Intiasta tai muista maista, joissa hoitajista on ylitarjontaa.

Michelle Macawile, Catherine T. Perero, Alona Lee Evalaroza ja Sheryl C. Morados kouluttautuivat hoiva-avustajiksi viime syksynä Karkussa. Nyt filippiiniläisiä hoitajia on tarkoitus rekrytoida lisää Pirkanmaalle.

Pirkanmaan hyvinvointialue valmistelee ulkomaisen hoiva- ja hoitohenkilöstön hankintaa yhdessä Tampereen kaupungin sote-palvelujen hankintatiimin kanssa. Aluehallitus käsittelee asiaa torstaina.

Ensimmäisessä vaiheessa rekrytoidaan 61 lähihoitajaa ja 27 hoiva-avustajaa tulevan hyvinvointialueen tarpeisiin. Valmisteluaineistossa kerrotaan, että hoitajat voivat tulla Filippiineiltä, mutta myös Intiasta tai muista maista, joissa hoitajista on ylitarjontaa.

Hoitajat työllistyvät lähihoitaja­oppisopimus­koulutuksen ja hoiva-avustaja­koulutuksen kautta suoraan Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelukseen ikäihmisten palveluihin eri puolille Pirkanmaata. Ensimmäinen hoitajaerä saapuu arviolta touko–kesäkuussa 2023.

Tänä vuonna toteutettavan ensimmäisen rekrytointi­toimeksiannon arvioitu hinta on noin miljoona euroa. Hankinnassa kilpailutetaan ulkomaisen hoitohenkilöstön rekrytointiin erikoistunut henkilöstöalan yritys tuomaan ulkomaisen sairaanhoitaja­tutkinnon suorittaneita hoitajia tilaajan palvelukseen.

Ajatus on, että palveluntuottaja hoitaisi rekrytointi­prosessin mahdollisimman pitkälle itse. Kokonaisuuteen kuuluvat myös lähtömaassa annettava koulutus, terveystarkastukset sekä maahantuloon liittyvät asiat Suomessa.

Mitä?

Tavoiteaikataulu

Aluehallitus tekee päätöksen ja antaa valtuutuksen hoitajarekrytoinnin kilpailutukseen 21. huhtikuuta.

Kilpailutus auki toukokuusta juhannukseen. Rekrytointiyritys aloittaa 1. elokuuta.

Hoitajille valmistava koulutus lähtömaassa syyskuusta 2022 maaliskuuhun 2023.

Pirkanmaalle palkattavat hoitajat valitaan maaliskuun 2023 loppuun mennessä.

Ensimmäiset hoitajat saapuvat touko–kesäkuussa 2023 ja aloittavat työt välittömästi.

Koulutusta jo lähtömaassa

Lähihoitajien oppisopimuskoulutus kestää kaksi vuotta. Suomeen saapumista edeltää lähtömaassa annettava 7–8 kuukauden mittainen, englanninkielinen koulutus. Koulutukseen kuuluu myös suomen kielen, kulttuurin ja sote-palveluiden opintoja.

Hoiva-avustajat suorittavat lähtömaassa sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen mukaisen hoiva-avustajakoulutuksen, joka jatkuu Suomessa 2–3 kuukauden oppisopimus­koulutuksena.

Hankinta on tarkoitus toteuttaa yhteishankintana Keiturin Sote oy:n kanssa. Virtain kaupungin omistama yhtiö vastaa sote-palveluista Virtain ja Ruoveden yhteistoiminta-alueella. Esityksen mukaan Keiturin sote saa heti ensimmäisestä saapumiserästä kymmenen hoitajaa, jotka tulevat lähihoitaja­oppisopimus­koulutuksen kautta sen palvelukseen.

Syynä hoitajapula

Päätösesityksen perusteluissa todetaan, että hoitoalan henkilöstön saatavuus on viime vuosina heikentynyt samaan aikaan, kun väestön ikääntyminen on lisännyt palvelutarvetta. Kansallinen kehitys näkyy myös Pirkanmaalla hoitajapulana.

Hoivahenkilöstön hankkiminen ulkomailta on yksi vastaus näihin kysymyksiin. Tavoitteena on turvata palvelujen toimivuus, riittävä henkilökunta ja osaaminen sote-palvelujen tuottamiseksi koko Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Sastamalassakin asiaa on edistetty viime syksynä, jolloin Karkussa koulutettiin filippiiniläisiä hoiva-avustajiksi.

Lue lisää: Filippiiniläiset opiskelevat hoiva-avustajiksi Karkussa – ”Opiskelin suomea iltaisin salaa Hongkongissa”

Lue lisää: Filippiiniläisiä sairaanhoitajia rekrytoidaan Suomeen – Koulutus alkaa Voimarinteellä Karkussa

Alueen kuntiin alkuvuonna tehdyn kyselyn perusteella kunnat arvioivat, että niillä olisi tarvetta noin 130:lle ulkomaisen hoitajatutkinnon suorittaneelle hoitajalle ikäihmisten palveluihin vuosina 2022–2023. Kokonaishoitajatarve on vielä suurempi, joten ulkomaiset hoitajat ovat vain yksi osa hoitajapulan ratkaisussa.

Hoivahenkilöstön tarvetta lisää osaltaan hoitajamitoituksen kiristyminen. Jo huhtikuussa 2023 tehostetun palveluasumisen yksiköissä yhtä hoidettavaa ikäihmistä kohti pitää olla vähintään 0,7 hoitajaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos