Koronanyrkki höllensi Pirkanmaan maskisuositusta – Sastamalan kouluissa kevätjuhlat voidaan järjestää normaalisti

Taysin erikoissairaanhoidon koronapotilaiden määrä on laskussa. Viimeistään syksyllä on silti odotettavissa uusi rokotuskierros, kertoo Taysin ylilääkäri Jaana Syrjänen. Sastamalan kaupunki seuraa päätöksissään Pirkanmaan linjauksia.

Viime kesänä uusi variantti toi mukanaan korona-aallon. Väestön vastustuskyky on Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjäsen mukaan rokotusten ansiosta nyt parempi. Kuva on otettu marraskuussa 2021.

27.4. 9:34

Sastamalan kaupunki luopuu yleisestä maskisuosituksesta toimipisteissään keskiviikosta 27. huhtikuuta alkaen. Päätös perustuu Pirkanmaan koronanyrkin tiistaina tekemään linjaukseen.

Pirkanmaan koronanyrkki kertoi tiistaina, että maakunnassa siirrytään seuraamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lieventynyttä maskisuositusta. THL:n linjauksen mukaisesti maskia suositellaan yhä käytettäväksi ruuhkaisissa paikoissa.

Suositus maskin käytöstä

Koronanyrkki ohjeistaa, että kasvomaskin käyttöä ruuhkissa kannattaa harkita erityisesti, kun:

On rokottamaton aikuinen.

On riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta.

On hakeutumassa koronaepäilyn vuoksi testiin tai hoitoon.

Joutuu liikkumaan hengitystieoireisena kotinsa ulkopuolella.

On altistunut koronavirukselle, mutta ei voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

Kevätjuhlat voidaan järjestää normaalisti

Sastamalassa yleisestä maskisuosituksesta luopuminen tarkoittaa sitä, että kaupunki luopuu sivistyspalveluiden ryhmiä ja ruokailuja koskevista rajoituksista. Myös oppilaitosten kevätjuhlat voidaan järjestää normaalisti terveysturvallisuusohjeet huomioiden.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa maskisuositus jatkuu kaikissa asiakas- ja potilastiloissa. Sastamalan kaupunki muistuttaa lisäksi, että yleisiä hygieniaohjeita tulee edelleen noudattaa.

Neljä koronapotilasta päivässä erikoissairaanhoitoon

Pirkanmaan koronanyrkin tiistaisen tiedon mukaan koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on laskusuunnassa.

Lue lisää: Tapausmäärissä selvä pudotus – Viime viikolla Sastamalassa todettiin vähemmän koronatapauksia kuin koko alkuvuonna

Erikoissairaanhoitoon tulee Taysin mukaan keskimäärin neljä koronapotilasta päivässä, kun viimeisten kahden kuukauden ajan potilaita on päivässä ollut seitsemästä kahdeksaan.

Taysin osastoilla on tällä hetkellä hoidossa noin 30 koronapotilasta. Terveyskeskus­sairaaloissa on hoidossa noin kymmenen potilasta ensisijaisesti koronan takia.

Koronan ilmaantuvuus on puolittunut kolmen kuukauden aikaiseen epidemiahuippuun verrattuna. Fimlabin koronatesteissä positiivisten näytteiden prosenttiosuus on laskussa.

Hoitoajat lyhentyneet

Vallitseva koronavirusvariantti on omikron BA.02. Se tarttuu Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjäsen mukaan ilmeisesti edellistä varianttia herkemmin.

"Se näkemys on, että se tekee lievempää tautia ja hoitoajat ovat vähän lyhentyneet.”

Viime kesänä uusi variantti toi mukanaan tartunta-aallon, mutta väestön vastustuskyky oli Syrjäsen mukaan eri tasolla kuin nyt.

Valtaosa väestöstä on nyt saanut kaksi tai kolme rokotetta ja iso osa sairastanut omikronin. Variantteja tulee Syrjäsen mukaan myös tulevaisuudessa, mutta samaan aikaan väestön immuniteetti on aiempaa parempi.

”Todennäköistä on, että viimeistään syksyllä jonkinlainen uusi rokotuskierroskin tapahtuu.”

Etenkin 18–40-vuotiaissa kolmannen rokotuksen kattavuus ei ole kovin korkea, kertoo Syrjänen. Tilastossa näkyy myös se, että moni on sairastanut taudin.

Kolmas rokotus kannattaa silti Syrjäsen mukaan hakea, jos ei ole sairastanut koronaa.

"Rokotus suojaa suurta osaa ihmisistä muutaman kuukauden myös tartunnalta.”

Influenssa-aalto

Pirkanmaalla on alkanut myös influenssa A -epidemia. Viime vuonna Pirkanmaalla todettiin vain yksittäisiä influenssatapauksia, todennäköisesti koronan torjuntatoimien ansiosta.

Positiivisten näytteiden osuus Pirkanmaan influenssanäytteistä on noussut yli 10 prosentin. Laboratoriossa varmennettuja tapauksia oli viime viikolla yli 30.

Sairaalahoidossa on Taysin mukaan yksittäisiä influenssapotilaita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos