Sastamalalaiskansanedustaja, Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Arto Satonen joutui Venäjän trollitehtaan maalituslistalle

Venäläinen trollitehdas kehottaa häiriköimään suomalaisten mediavaikuttajien sosiaalisen median tilejä. Ylen hallintoneuvostossa toimiva sastamalalainen kansanedustaja Arto Satonen on listalla.

5.5. 10:11

Venäläinen trollitehdas on ottanut Ylen hallintoneuvostossa toimivan, sastamalalaiskansanedustajan Arto Satosen (kok.) maalituksen kohteekseen. Helsingin Sanomat kertoo venäläisen trollitehtaan maalittavan Telegram-palvelussa suomalaisia mediavaikuttajia ja kehottaneen venäläisiä lähettämään viestejä muun muassa suomalaisille päätoimittajille.

Yksi listalle nostetuista on Arto Satonen, joka on vuodesta 2019 toiminut Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtajana.

Maalittaminen tarkoittaa jonkun asettamista maalitauluksi vahingoittamis­tarkoituksessa. Termiä käytetään varsinkin silloin, kun joku asetetaan maalitauluksi sosiaalisessa mediassa.

Venäjän trollitehdas väittää Telegram-päivityksessä, että Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova olisi sanonut, että länsimaisten medioiden toimittajia olisi kielletty haastattelemasta Venäjän viranomaisia. Väite kiellosta ei pidä paikkansa.

Trollitehtaan listalla on suomalaisia, yhdysvaltalaisia, saksalaisia, puolalaisia, italialaisia ja ranskalaisia medioita ja median edustajia, kuten päätoimittajia. Suomesta listalla ovat Yle sekä sanomalehdet Etelä-Saimaa ja Keskisuomalainen. Lisäksi listalla on selkokielen asemaa Suomessa edistävä Selkokeskus, joka julkaisee muun muassa Selkosanomat-lehteä.

Nimeltä listalla on mainittu Arto Satosen lisäksi muun muassa Keskisuomalaisen vastaava päätoimittaja Pekka Mervola, Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, Etelä-Saimaan vastaava päätoimittaja Eeva Sederholm ja Selkosanomien päätoimittaja Petri Kiuttu. Jokaisen nimen alle on listattu kyseisen henkilön sosiaalisen median kanavia, muun muassa Twitter- ja Facebook-tilejä.

Esimerkiksi Yhdysvalloista listalle on päätynyt muun muassa The Washington Postin, CNN:n ja Fox Newsin johtohahmoja. Saksasta listalle on päätynyt muun muassa Die Weltin ja Bildin johtajia.

Venäläiset trollitehtaiden vaikutusyritykset ovat lisääntyneet Venäjän hyökkäyssodan alettua. Niiden toiminta on ollut laajaa kuitenkin jo ennen sitä.

Suomessa maalittamisesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos