Hyväksyykö Sastamala seitsemän tuulivoimalan kaavoittamisen? Kiistanalainen asia palaa käsittelyyn pitkän tauon jälkeen

Maankäyttöjohtaja esittää kaavoitussopimuksen hyväksymistä.

Eurowind Energy oy haluaa kaavoittaa Sastamalan Kärmekallion alueelle alustavan suunnitelman mukaan 7 tuulivoimalaa. Kuvassa on Meri-Porin tuulipuisto Porin Reposaaressa.

7.5. 6:00

Kärmekallion alueelle Sastamalaan suunniteltu seitsemän tuulivoimalan kaavoitushanke palaa kaupungin käsittelyyn muutaman kuukauden tauon jälkeen. Lautakunta päättää Kärmekallion tuulivoimaosayleiskaavoituksen käynnistämisestä kokouksessaan 10. toukokuuta.

Maankäyttöjohtaja Ilmari Mattilan esitys on, että lautakunta hyväksyy kaavoitussopimuksen osaltaan ja esittää sen sekä alueen osayleiskaavoituksen käynnistämistä edelleen kaupunginhallitukselle.

Lue lisää: Tälle alueelle kaavoitetaan seitsemän tuulivoimalaa? Näitä ehtoja kaupunki edellyttää rakentamiselle

Kärmekallion tuulivoimahanke on aiheuttanut runsaasti keskustelua Sastamalassa ja tuulivoimarakentamista on käsitelty useaan otteeseen eri luottamuselimissä. Ensimmäisen kerran kaavoitussopimus oli esillä ympäristölautakunnassa joulukuussa. Silloin lautakunta halusi asiaan lisäselvityksiä.

Tammikuun kokouksessaan lautakunta jätti asian pöydälle toistamiseen, jotta kaupunginvaltuusto ehti käsitellä ensin yleiset periaatteet Sastamalan kaupungin tuulivoimarakentamisessa. Helmikuussa valtuusto päätti äänestyksen jälkeen, että tuulivoimaloita voi rakentaa Sastamalassa lyhimmillään 1,2 kilometrin päähän asutuksesta ja niin, että melutaso ei ylitä 35 desibeliä asuinrakennusten ulkotiloissa. Muun muassa nämä periaatteet on nyt otettu huomioon kaavoitussopimuksessa.

Lue lisää: Tuulivoima nostatti myräkän valtuustosalissa: ”Voidaan varmaan kieltää jääkaapitkin” – Näin tuulimyllyistä väännettiin

Tuulivoimaloita on kaavoittamassa Kärmekallion alueelle Eurowind Energy oy, joka parhaillaan rakentaa kolme tuulivoimalaa myös Suodenniemelle.

Lue lisää: Tuulivoimaloiden pystyttäminen alkaa Suodenniemellä – Katso videolta, kun valtavia osia kuljetetaan

Myllymaan ja Hongistonmaan väliselle alueelle on määrä kaavoittaa yhtiön alustavien suunnitelmien mukaan seitsemän tuulivoimalaa. Tuulivoimayleiskaavassa kaavoitettava alue on 11 neliökilometriä ja kaava-alueelle sijoittuu 68 kiinteistöä.

Kuvassa on alustava hankealueen rajaus.

Kaavoitussopimuksen mukaan Eurowind Energy Oy sitoutuu ottamaan hankkeessaan huomioon tuulivoimaloiden sijoittumisen periaatteet Sastamalassa. Yhtiö huolehtii lisäksi kustannuksellaan osayleiskaavan laatimisesta kaupungin hyväksymää konsulttia apuna käyttäen.

Investoinnin kokonaissuuruudeksi on selvityksessä arvioitu noin 50 miljoonaa euroa. Hankkeen on laskettu tuottavan Sastamalan kaupungille noin 260 000 euroa kiinteistöverotuloa ensimmäisenä vuonna ja vielä 30 vuoden kuluttuakin 120 000 euroa vuodessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos