Sinunkin istutuksistasi voi tulla osa Sastamalan pääkirjaston pörriäispenkkiä – Lahjoita ylijäämäkasvisi tai osallistu talkoisiin

Sastamalan pääkirjaston pihaan tulee pölyttäjiä houkutteleva pörriäispenkki ja se ympäröidään poistokirjoilla. Osallistua voi lahjoittamalla kasveja tai osallistumalla talkoisiin.

”Tähän tulee pörriäispenkki”, kertoo erikoiskirjastonhoitaja Petra Mäkelä kirjaston tiedotteessa.

14.5. 9:45

Sastamalan pääkirjaston pihalle on kaivettu tasainen multa-alue. Alueelle tulee pörriäispenkki, jota koristavat kuntalaisten lahjoittamat kasvit. Erikoiskirjastonhoitaja Petra Mäkelä kertoo, että penkki ympäröidään vanhojen kirjojen kansilla, joista on poistettu muovit.

Istutus on suunniteltu mahdollisimman pölyttäjäystävälliseksi, sillä toivotut helppohoitoiset lajit tarjoavat hyvin suojaa ja ravintoa vähenemässä oleville pölyttäjille.

Pörriäispenkin tekemiseen voi osallistua kuka tahansa lahjoittamalla kotipuutarhasta jako- ja siementaimia tai osallistumalla istutustalkoisiin.

Ensimmäinen istutuspäivä pidetään 15. kesäkuuta, ja kirjasto toivoo avuksi talkoolaisia.

”Harrastan puutarhanhoitoa ja pohdin, miten kirjaston poistokirjoja voisi hyödyntää. Ideat yhdistyivät ja siitä se lähti”, Mäkelä kertoo.

Pörriäispenkistä kerrotaan lisää pääkirjaston puutarhapäivässä 8. kesäkuuta. Päivässä on myös tarjolla muun muassa puutarha-aiheisia poistokirjoja, taimienvaihtoa sekä esitys kotipuutarhoista ja omavaraisuudesta.

Näitä lajeja toivotaan lahjoitettavan

Perennat ja kaksivuotiset lajit

Ajuruohot, akileijat, arovuokko, (etelän)ruusuruoho, harjaneilikka, harmaamalvikki, keltapäivänlilja, kesäpäivänhattu, kevätesikko sekä muut esikot, kevätvuohenjuuri, komeamaksaruoho, kuunliljat, mirrinminttu, nukkapähkämö, pallo-ohdakkeet, piikkiputket, sormustinkukka, syyskaunosilmä, väriminttu, tuoksukurjenpolvi sekä muut kurjenpolvet.

Sipulikukat

Krookukset, laukat, lumikellot, narsissit sekä kirjopikarililjat.

Kirjasto toivoo, että kasvien juurakot pestäisiin valmiiksi, jotta vältyttäisiin kotiloiden ja etanoiden leviämiseltä.

Talkoisiin tai lahjoittamaan voi ilmoittautua Mäkelälle osoitteeseen petra.makela@sastamala.fi.

Lisää tietoa päivästä löytyy kirjaston Facebook-sivuilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos