Keikyässä juhlitaan 100-vuotiasta voimalaitosta ja riippusiltaa – Juhlaväellä poikkeuksellinen mahdollisuus vierailla historiallisen laitoksen sisätiloissa

Sastamalan Keikyässä järjestetään 100-vuotiaan voimalaitoksen juhla ja riippusillan viralliset avajaiset. Juhlissa on tarjolla harvinainen tilaisuus tutustua voimalaitokseen sisältä.

Äetsän voimalaitos sai juhlavalaistuksen viime marraskuussa. Laitoksen pato kuvassa vasemmalla toimii Kokemäenjoen ylittävänä kevyen liikenteen siltana.

15.5. 18:00

Toukokuun lopussa UPM ja Keikyän perikunta -yhdistys järjestävät juhlan Äetsän voimalaitoksen 100-vuotisen taipaleen kunniaksi. Lisäksi juhlitaan Keikyän riippusillan vuonna 2020 tehtyä korjaushanketta.

Kaikille avoin juhla järjestetään voimalaitoksen alueella ja ohjelmassa on juhlakahvien lisäksi muun muassa järjestäjien puheenvuorot sekä kotiseutukatsaus. Juhlassa on myös musiikkiosuus ja yhtenä esiintyjänä on 100 vuotta toiminnassa ollut Kiikan torvisoittokunta.

”Tarjoilua on koko päivälle”, kertoo Markku Torpo Keikyän perikunnasta.

Juhlassa vierailijoille aukeaa harvinainen tilaisuus päästä tutustumaan voimalaitokseen oppaiden opastamana. Myös Keikyän riippusillalle, joka korjattiin isoksi osaksi talkoovoimin, pidetään opastettu kierros.

”Silta on tärkeä kulkureitti ja jokimaiseman kaunis yksityiskohta, jonka korjaaminen oli keikyäläisille ja lähiympäristön asukkaille ja yrityksille itsestäänselvyys”, Torpo kertoo.

Äetsän voimalaitosta alettiin rakentaa Keikyään vuonna 1919. Arkkitehti Sigurd Frosteruksen suunnittelema tiilirakenteinen voimalaitosrakennus valmistui kaksi vuotta myöhemmin.

Nykyisin Äetsän vesivoimalaitos tuottaa päästötöntä, uusiutuvaa sähköä niin kotitalouksien kuin teollisuudenkin tarpeisiin.

”Vesivoimasta onkin muodostunut Suomen merkittävin niin kutsuttu säätävä sähköntuotantomuoto, joka on saatavilla myös silloin, kun aurinko ei paista tai tuuli ei tuiverra”, kertoo UPM Energyn sidosryhmäsuhteiden johtaja Stefan Sundman tiedotteessa.

Lisäksi Sundman kertoo, että vesivoimalaitokselle on laitettu juhlava valaistus 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Juhla järjestetään sunnuntaina 29. toukokuuta. Äetsän vanhaan voimalaitokseen ja Keikyän riippusiltaan voi tutustua oppaiden ohjaamana sunnuntaina kello 9 alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos