Tiedätkö, missä kunnossa lapsesi ajopeli on? – Poliisi valvoo mopo- ja moottoripyöräliikennettä Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella

Vanhempien on syytä keskustella nuorten kanssa heidän menemisistään ja ajoittain tarkastaa heidän kulkuneuvojensa laillisuus.

Sisä-Suomen poliisilla on jo kuluvan kevään aikana ollut tarvetta puuttua näiden kokoontumisajojen tuomiin lieveilmiöihin.

14.5. 8:46

Sisä-Suomen poliisi valvoo mopo- ja moottoripyöräliikennettä sekä nelipyöräisiä ajoneuvoja sekä niiden kuljettajia alueella tänä viikonloppuna.

Poliisi kohdentaa valvonnan kuljettajien kunnon ja ajokortin riittävyyden ohella lisäksi ajoneuvon kuntoon sekä liikennesääntöjen noudattamiseen.

Kesän lähestyessä alkaa katukuvassa näkyä taas runsaasti erilaisia moottorikäyttöisiä ajoneuvoja, jotka ovat löytäneet toisensa laajoissa kokoontumisajoissa tai "miiteissä". Poliisin näkökulmasta nämä miitit herättävät runsaasti huolta niiden runsaslukuisen osallistujamäärän sekä vaarallisen ajokäyttäytymisen vuoksi.

Sisä-Suomen poliisilla on jo kuluvan kevään aikana ollut tarvetta puuttua näiden kokoontumisajojen tuomiin lieveilmiöihin. Näiden kokoontumisajojen yhteydessä syyllistytään hyvin usein liikennerikkomuksiin sekä -rikoksiin. Tyypillisesti nämä teot, jotka poliisin silmiin osuvat, ovat kaksipyöräisellä ajoneuvolla keulimista kovalla nopeudella yleisellä tiellä, kumin polttamista ja suuria ylinopeuksia.

Autoilla teot ovat voimakkaasti painottuneena huomattaviin ylinopeuksiin, pahimmissa tapauksissa tiekohtainen nopeusrajoitus ylitetään kaksinkertaisena. Näissä tapauksissa riskit vakavalle onnettomuudelle kasvavat merkittävästi.

Vanhemmilla vastuu huollettavistaan

Liikenteessä tapahtuneissa teoissa poliisilla on käytössään liikennevirhemaksut, sakot tai rikosilmoituksen kirjaaminen riippuen teon vakavuudesta. Myös ajo-oikeuteen puuttuminen on mahdollista. Poliisin mahdollisena toimenpiteenä on myös ajoneuvon takavarikointi rikoksentekovälineenä, jos sen katsotaan olevan tarpeen.

Seuraukset voivat olla ajoneuvon kuljettajalle hyvinkin merkittäviä esimerkiksi, jos nuori tarvitsee ajokorttia työssään tai muutoin kulkeminen muodostuu haastavaksi ajokortin ollessa toistaiseksi poliisin hallussa. Myös mopon virittämisestä aiheutuvat kustannukset ovat kenelle tahansa suuria ylimääräisiä maksuja, joista ei saa käytännössä mitään vastinetta. Mopon virittämisestä aiheutuu usein sakkoseuraamuksen lisäksi myös vakuutusmaksuja, mikäli ajoneuvoluokka muuttuu esimerkiksi moposta moottoripyöräksi. Vakavimpana seuraamuksena voi olla toisen terveyden tai hengen menetys.

Poliisi muistuttaa vanhempia, että heillä on valvontavastuu alle 18-vuotiaista huollettavistaan. Vanhempien olisikin hyvä keskustella nuorten kanssa heidän menemisistään ja aika ajoin hieman tarkastella heidän kulkuneuvojaan, jotta ne ovat kunnossa ja lainmukaisia. Tässä ei tarvitse olla ammattilainen, vaan perinteisellä maalaisjärjellä päästään hyvään alkuun.

Kokoontumiset yleisötilaisuuksia

Kaikkia kokoontumisia, jotka ovat luonteeltaan huvitilaisuuksia, kilpailuja tai näytöksiä, pidetään yleisötilaisuuksina. Yleisötilaisuudet on järjestettävä siten, ettei osanottajien tai sivullisten turvallisuutta vaaranneta. Alueen käyttöön on oltava maanomistajan lupa, ja tilaisuudesta on ilmoitettava poliisille vähintään viisi vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista. Yleisötilaisuudella on oltava järjestäjä, joka vastaa tapahtuman turvallisuudesta ja muun muassa näiden velvollisuuksien hoitamisesta.

Kokoontumisajojen järjestäjän tai koolle kutsujan tulee olla yhteydessä alueen omistajaan sekä poliisilaitokseen hyvissä ajoin ennen tapahtuman järjestämistä. Viranomaisten tarkoituksena on tukea kansalaisyhteiskunnan toimintaa, mutta kokoontumisajot on voitava järjestää tavalla, joka ei vaaranna osallistujien tai muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.

Lähde: Sisä-Suomen poliisi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos