Veneilykauden alkaessa myös varkaudet lisääntyvät – Poliisi varoittaa veneilijöitä tästä tyypillisestä huijauksesta

Poliisi muistuttaa, että veneilykauden alkaessa yleensä myös venevarkaudet lisääntyvät.

16.5. 6:00

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella poliisille ilmoitettiin viime vuonna yhteensä 192 veneeseen kohdistuneesta rikoksesta. Piikkipaikoille nousivat etenkin perämoottorivarkaudet ja soutuvenevarkaudet.

Poliisi muistuttaa, että veneilykauden alkaessa yleensä myös venevarkaudet lisääntyvät. Tyypillisimmillään vene varastetaan säilytyspaikaltaan rannasta rikkomalla kiinnityslaitteet, ja vene siirretään usein vain muutamien satojen metrien päähän.

Sen jälkeen venevaras laittaa joko ilmoituksen myyntipalstalle tai vastaa veneen ostoilmoitukseen.

”Käytetyn tavaran kaupassa ostajan tulisi aina varmistua siitä, että myyjällä on laillinen oikeus omaisuuteen. Ostajan tulee muistaa, että jos ostaa veneen jota olisi syytä epäillä anastetuksi, voidaan ostajaa epäillä kätkemisrikoksesta. Erityisesti alhainen hinta on seikka, jolloin ostajalla tulisi hälytyskellojen soida”, Sisä-Suomen poliisi painottaa tiedotteessa.

Joskus venevaras vaihtaa anastamaansa veneeseen oman lukkonsa ja pyrkii sen avulla näyttämään ostajalle, että vene on oikeasti hänen omaisuuttaan. Venevarkaat voivat yrittää myös myydä rannassa olevaa lukitsematonta venettä suoraan venepaikalta kuin omaansa.

Vakuutuspaperit kuntoon

Poliisi kehottaa kansalaisia tarkkaavaisuuteen paitsi venepaikoilla, myös veneiden ja perämoottoreiden kaupanteon yhteydessä. Epäilyttävästä toiminnasta voi ilmoittaa hätäkeskukseen soittamalla numeroon 112.

Veneen omistajan kannattaa myös varmistaa, että on tehnyt voitavansa omaisuutensa suojaamiseksi. Veneestäsi ja perämoottorista on hyvä kirjata ylös tarkat tiedot, kuten moottorin valmistenumero, tyyppi ja valmistusvuosi, veneen merkki ja tyyppi sekä kaikki yksilölliset tiedot kuten naarmut ja kolhut. Veneestä ja perämoottorista kannattaa ottaa valokuva.

Varmin tapa veneen kiinnittämiseksi on karkaistu kettinki ja vakuutusyhtiön hyväksymä lukko. Vakuutusasiat on muutenkin hyvä tarkastaa viimeistään tässä vaiheessa kevättä.

Vene kannattaa kiinnittää laituriin tai muuhun kiinteään esineeseen ja sijoittaa paikkaan, jossa moottorin irrottaminen on mahdollisimman hankalaa ja valvonta on kunnossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos