Näin Mouhijärven yhteiskoulun laajennuksen urakkariskiä pienennetään – Urakoitsija maksaa kattohinnan ylityksen

Mouhijärven yhteiskoulun laajennusurakan kustannusriskiä halutaan vähentää.

31.5. 11:39

Mouhijärven yhteiskoulun laajennuksen kustannusarvio on 9,7 miljoonaa euroa. Sastamalan kaupunginhallitus hyväksyi investoinnin ja yksityiskohtaisemmat suunnitelmat maanantaina.

Valtuusto hyväksyi suuren kouluinvestoinnin helmikuussa juuri ennen Ukrainan sodan alkamista ehdolla, että rakennuskustannusten osalta kustannusarvio on kymmenen miljoonaa euroa.

Valtuustokäsittelyn jälkeen maailma on kuitenkin muuttunut, sillä sota Ukrainassa on nostanut entisestään kohonneita rakennusmateriaalien hintoja ja aiheuttanut saatavuusongelmia.

Sen seurauksena tavarantoimittajat eivät sitoudu ennakkotarjouksiinsa kuten ennen. Ja se vaikuttaa rakennusliikkeiden riskinhallintaan erityisesti tarjousvaiheessa. Tämä on johtanut kiinteähintaisten tarjousten kallistumiseen tai siihen, että kiinteähintaisiin tarjouspyyntöihin ei saada tarjouksia.

Ongelmaa on puitu Sastamalan kaupungin ja rakennusliikkeiden edustajien kesken.

Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen hankkeen toteutusmallin muuttamisesta. Mouhijärven yhteiskoulun laajennusta ei tehdäkään kiinteähintaisena KVR-urakkana vaan projektinjohtourakkana.

Mitä tämä tarkoittaa?

Sitä, että hankkeeseen kilpailutetaan tavoite- ja kattohinta. Näiden kahden hinnan välisen riskin jakavat kaupunki ja urakoitsija yhdessä.

Mutta jos kattohinta ylittyy, sen osuuden maksaa yksin urakoitsija.

”Riskiä pystytään jakamaan projektinjohtourakkana ja saadaan parempia tarjouksia”, perustelee kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.

Tavoitteena on kilpailuttaa hanke syyskuun loppuun mennessä.

Jos tavoite- tai kattohinta alitetaan, jaetaan hyöty kaupungin ja urakoitsijan kesken. Hanketta voidaan pitää valtuuston tavoitteiden mukaisena, kun tarjouksena saadut kattohinnat eivät ylitä yhdeksää miljoonaa euroa urakan osalta. Tällöin kokonaishinta pysyy asetetussa tavoitteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos