Riistakamera kuvasi metsämökin päädyssä Kiikassa, kun kuvaan asteli harvinainen kulkija – Sitten se katosi: ”Ei ole hajuakaan”

Jussi Mäenpää kävi riistakameran kuvan nähtyään paikalla myös koiran kanssa.

Karhu tallentui osittain Jussi Mäenpään riistakameraan Sastamalan Kiikassa toukokuun lopussa.

6.6. 14:32

Sastamalalaisen Jussi Mäenpään riistakamera on napannut kuvia ketuista ja supikoirista, mutta ei koskaan aikaisemmin sellaisesta kulkijasta kuin kaksi viikkoa sitten.

Myöhään sunnuntai-iltana 22. toukokuuta Mäenpään kamera räpsähti, kun sen ohi tallusteli karhu Kiikan Haapaniemessä. Kuvaan tallentui karhusta etuosa, lähinnä pää.

”Yksi kuva tuli. Koiran kanssa käytiin paikalla jälkeen päin haistelemassa”, Mäenpää kertoo.

Otson kuvannut riistakamera sijaitsee vanhan tyhjillään olevan talon navetan päädyssä. Lähin asutus on Mäenpään arvion mukaan paikasta noin puolen kilometrin päässä.

Mäenpää kertoo, että koiran saaman jäljen perusteella karhu vaikutti tulleen paikalle Kiikan Vehkakorven ja Tyrisevänjärven suunnasta ja jatkaneen matkaansa sitten Kiikoista kohti.

Liikuskellessaan karhu oli jättänyt kuivaan maahan vain harvoja jälkiä. Ainoastaan ojan ylityspaikalla märkään maahan olivat jääneet jäljet.

Suurpetoyhdysmies Seppo Pietilä on tietoinen havainnosta ja kamerakuvasta. Hän sanoo, että juuri muuta karhusta ei tiedetäkään. Lähialueelta ei ole merkitty havaintojärjestelmään yhtään toista havaintoa.

”Ei ole hajuakaan, mihin se on livistänyt.”

Pietilän mukaan karhuhavainto ylipäätään on Kiikan seudulla harvinainen.

”Hyvin harvinaisia ne ovat, ehkä kerran vuoteen”, hän sanoo.

Pietilä arvioi, että kuvaan tallentunut karhu voi olla yksinäinen kulkija, joka hakee paikkaansa, tai voi asuakin seudulla.

”Karhu osaa elää kyllä niin piilossa, että vaikka onkin iso eläin, ei siitä välttämättä ole havaintoja.”

Kyseisen karhun kokoa Pietilä ei lähde kuvan perusteella arvioimaan. Maahan jääneistä jäljistäkään kokoa ei pystynyt arvioimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos