Ely-keskus: Sastamalan seurantapaikoilla ei ole havaittu sinilevää koko alkukesänä

Levät ovat vähenemässä rannoilta, eikä käännettä ole tiedossa, sillä sään odotetaan pysyvän viileänä.

Pirkanmaan sinilevätilanne on rauhallinen.

8.7. 8:04

Pirkanmaan sinilevätilanne on rauhoittumassa, tiedottaa Pirkanmaan ely-keskus. Sastamalassa sinilevää ei ole havaittu alkukesän aikana vielä millään ely-keskuksen havaintopaikalla.

Pirkanmaan ely-keskus tarkkailee levätilannetta joka viikko 51 eri havaintopisteellä. Sastamalassa valtakunnallisessa sinileväseurannassa on kaksi kohdetta. Lieko- ja Rautaveden tilannetta seurataan Pororannasta, ja lisäksi levätilannetta tarkastellaan Houhajärvellä.

Ely-keskus muistuttaa, että rauhallisesta levätilanteesta huolimatta uimavettä kannattaa tarkkailla, sillä tilanne voi muuttua nopeasti. Uimavedessä olevat sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergisia reaktioita, silmäoireita, flunssaista oloa ja pahoinvointia.

Levien kehittymistä ehkäisee nyt matalapaineen alue sateineen ja ukkosineen, viileä sää ja viileät pintavesien lämpötilat.

Mitä?

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja.

Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja, ja sitä kasautuu rantaveteen.

Sinilevämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.

Vesiastiassa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Lähde: Suomen ympäristökeskus

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos