Silminnäkijähavainto: Buster-vene kiisi useita kertoja kovalla vauhdilla hanhipoikueeseen Kulovedellä – Lintutieteellinen yhdistys vaatii rikostutkintaa, näin kommentoi poliisi

Poliisin mukaan rangaistus luonnonvaraisen eläimen häirinnästä voi olla jotain huomautuksen ja käräjäkäsittelyn väliltä.

Mökkirannoilla viihtyvä kanadanhanhi on metsästysaikana riistalaji, mutta esimerkiksi pesintäaikaan rauhoitettu.

13.7. 11:35

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys on tehnyt poliisille tutkintapyynnön kanadanhanhipoikueeseen kohdistuneesta häirinnästä Sastamalan Kulovedellä. Yhdistyksen saaman silminnäkijätiedon mukaan buster-veneilijä ajoi 10. heinäkuuta kovalla vauhdilla toistuvasti kahden kanadanhanhiperheen päälle ja niiden vierestä. Silminnäkijän mukaan poikasia oli lähes 10.

Tapaus sattui sunnuntaiaamuna Kulovedellä Nokian ja Sastamalan rajan tuntumassa. Lintutieteellinen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin kertoo tiedotteessa, että hanhiperheet olivat uimassa, kun paikalle tuli veneellä mieshenkilö lähisaaresta ja suuntasi kanadanhanhia kohti.

”Veneilijä toisti lähestymisen kovalla vauhdilla useaan otteeseen ajaen kanadanhanhien sekaan, joten mistään tarkoituksettomasta toiminnasta ei ollut kysymys. Tavoitteena lienee ollut ajaa hanhien päälle ja vahingoittaa hanhia”, arvioi Helin.

Veneilijä lopetti kanadanhanhien häirinnän ja poistui paikalta toisen veneilijän saavuttua alueelle.

Helinin mukaan on epäselvää, johtiko tapaus kanadanhanhien menehtymiseen. Erityisen raskauttavana hän pitää kuitenkin sitä, että tekijän ilmeisenä tavoitteena oli tahallisesti vahingoittaa parvea, jossa oli mukana poikasia.

Poliisi: huomautuksesta käräjille asti

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Antti Leppilahti sanoo, että yhdistyksen tekemä tutkintapyyntö ei ole vielä tullut hänen tietoonsa. Hän kommentoi tapausta yleisellä tasolla ja sanoo, että poliisin tietoon vastaavia tulee hyvin harvoin.

”Luonnonvaraisten eläinten häiritsemiseen liittyviä tapauksia ei kyllä juurikaan tule tutkittavaksi. Hyvin harvinaista se on”, sanoo Leppilahti.

Hän ei tapauksen yksityiskohtia tietämättä ota kantaa siihen, mikä rikosnimike voisi Sastamalan häirintätapauksessa tulla kyseen. Yleisellä tasolla hän toteaa, että jos rikosasiasta on kyse, etenee se esitutkintaan.

”Täytyy toki tietää, mitä on tapahtunut ja mikä on ollut tekijän tarkoitus. Sen mukaisesti edetään.”

Rangaistus voi Leppilahden mukaan olla jotain huomautuksen ja käräjäkäsittelyn väliltä.

Lintutieteellinen yhdistys: ”selkeästi lainvastaista”

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys muistuttaa, että kanadanhanhi on riistalaji, mutta metsästyskauden ulkopuolella rauhoitettu. Laki kieltää muun muassa rauhoitettujen eläinlajien tahallisen tappamisen ja häiritsemisen.

Mitä?

Näin sanoo laki

Metsästyslain mukaan kanadanhanhi on riistalaji, jonka metsästysaika on pelloilla 10.8. - 20.8.2022 ja muutoin 20.8. - 31.12.2022. Muuna aikana riistaeläintä ei saa metsästää tai vahingoittaa eikä soidinta, pesintää tai poikasia saa häiritä.

Luonnonsuojelulain mukaan kiellettyä on rauhoitettuihin eläinlajeihin kuuluvien yksilöiden

– tahallinen tappaminen tai pyydystäminen

– pesien sekä munien ja yksilöiden muiden kehitysasteiden ottaminen haltuun, siirtäminen toiseen paikkaan tai muu tahallinen vahingoittaminen ja

– tahallinen häiritseminen, erityisesti eläinten lisääntymisaikana, tärkeillä muuton aikaisilla levähdysalueilla tai muutoin niiden elämänkierron kannalta tärkeillä paikoilla.

Vaikka poliisin rikostutkinnassa lintujen häirintätapaukset ovat harvinaisia, tulee Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen tietoon vastaavia tapauksia vuosittain.

”Emolintuja ja poikasia pyritään tarkoituksellisesti häiritsemään tai vahingoittamaan esimerkiksi päästämällä koiria irti lintujen joukkoon, ajamalla polkupyörillä lintujen päälle, ampumalla lintuja jousipyssyillä ja heittelemällä lintuja kivillä. Vesilintuja ja niiden poikasia ahdistellaan veneillä tai muilla vesikulkuneuvoilla”, listaa Jukka T. Helin.

Hän huomauttaa, että toiminta on selkeästi lainvastaista. Lintutieteellinen yhdistys toivookin, että tapauksiin puututtaisiin entistä herkemmin niin tapahtumapaikalla kuin virallistakin tietä.

Pesintöjen aika on edelleen

Helinin mukaan maalla ja vesillä liikkuu edelleen runsaasti pieniä linnunpoikasia, vaikka pesintäkausi alkaakin olla lopuillaan. Monella linnulla on käynnissä jo toinen pesintäkierros.

Lintutieteellinen yhdistys muistuttaa, että koiria ja kissoja ei tule pitää nyt vapaana.

”Muutoinkin on liikuttava luonnossa siten, ettei lintuja ja muita eläimiä häiritä. Koukut ja siimanpätkät tulee kerätä mahdollisuuksien mukaan tarkoin pois kalastuspaikoilta”, Helin toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos