Sastamalan kahdella seurantapaikalla ei edelleenkään sinilevää – Näillä helpoilla nikseillä voit tunnistaa sinilevän

Vesien pintalämpötilat Liekovedellä ja Houhajärvellä ovat keskimääräistä ylempänä.

Uimavesissä ei ole havaittu virallisessa seurannassa sinilevää tällä viikolla Sastamalassa.

14.7. 15:45

Valtakunnalliseen sinileväseurantaan kuuluvilla havaintopaikoilla ei ole toistaiseksi tänä kesänä havaittu sinilevää Sastamalassa. Uusimmat tiedot seurantapalvelussa ovat keskiviikolta 13. heinäkuuta.

Sinilevää ei havaittu silloin Liekoveden Pororannassa eikä Houhajärvellä.

Pintaveden lämpötilat ovat molemmilla havaintopaikoilla keskimääräistä jonkun verran korkeammat. Sekä Pororannassa että Houhajärvellä veden lämpötila oli keskiviikkona 13. heinäkuuta 21,5 astetta.

Levähavainnot yleistyneet Pirkanmaalla

Pirkanmaalla sinilevähavainnot ovat lisääntyneet hieman edellisviikosta, kertoo ely-keskus. Sinileväkukintoja esiintyy nyt maakunnassa ajankohtaan nähden melko tyypillisiä määriä.

Vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala kertoo ely-keskuksen tiedotteessa, että sinileväesiintymien muodostuminen on usean tekijän summa. Sade ja tuulet pitävät sinilevän veteen sekoittuneena, mikä ehkäisee laajojen sinileväkukintojen muodostumista. Toisaalta runsaat sateet lisäävät vesistöihin tulevaa pintavaluntaa, jonka mukana maalta huuhtoutuu uusia ravinteita sinilevienkin käyttöön.

”Tämä voi runsastuttaa sinileviä sateiden jälkeen varsinkin, jos sää on lämmin ja tyyni”, Kujala taustoittaa.

Pirkanmaan ely-keskus seuraa maakunnan sinilevätilannetta viikoittain 51 havaintopisteellä osana valtakunnallista sinileväseurantaa kesäkuun alusta syyskuun loppuun.

Sinilevätilannetta seurataan JärviWiki-palvelussa, johon kerätään myös kansalaishavaintoja valtakunnallisen sinileväseurannan lisäksi. Sinilevähavainnoista voi ilmoittaa JärviWikiin Havaintolähetti-verkkopalvelun avulla tai Vesi.fi-karttapalvelussa.

Näillä testeillä tunnistat sinilevän

Järviwikistä löytyy myös neuvoja sinilevän havaitsemiseen: Juomalasitestissä järvi- tai merivettä otetaan juomalasiin ja annetaan seistä sekoittamatta noin tunnin ajan. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä.

Keppitestissä veden pinnalla olevaa levämassaa yritetään nostaa kepillä. Jos massa nousee kepin mukana, kyseessä ei ole sinilevä. Jos massa taas hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä on sinilevä.

Sinilevä

Sinilevää Pyhäjärven rannassa viime kesänä.

  • Sinilevä on merkki vesistön rehevöitymisestä

  • Sinilevä näkyy vedessä pieninä vihertävinä hippuina, jotka voivat kertyä puuromaisesti veden pintaan tai rantaveteen

  • Esiintyy keski- ja loppukesällä

  • Osa sinilevistä on myrkyllisiä, ja siksi uimista pitää välttää

  • Sinilevä voi aiheuttaa yleisoireita, kuten pahoinvointia, flunssan kaltaisia oireita, silmien punoitusta tai iho-oireita

  • Sinilevää sisältävää vettä ei saa niellä tai käyttää löylyvetenä

  • Myös eläimet voivat sairastua sinilevästä, joten eläimien ei pidä antaa uida tai juoda vettä, jossa on sinilevää

Lähde:vesi.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos