Lintuharvinaisuus saapui Suomeen ennätysjoukoin: ”Voi löytyä melkein mistä vain” – Oletko nähnyt tätä komeutta?

Voimakkaan vaelluksen taustalla on ilmeisesti lajin onnistunut pesintävuosi itäisessä Euroopassa.

Punajalkahaukka muistuttaa Suomessa vakituisesti pesivistä lintulajeista eniten nuolihaukkaa. Nuorten yksilöiden erottaminen toisistaan vaatii tarkkuutta. Molemmat lajit syövät pääasiassa hyönteisiä. Kuvassa on nuori punajalkahaukka.

22.8. 17:30

Harvinaisesta punajalkahaukasta on tehty Suomessa ennätyksellisen paljon havaintoja viime päivinä. Birdlife Suomen suojaluasiantuntija Aapo Salmela kertoo, että maanantai-iltapäivään mennessä yksi havainnoista on tehty Sastamalassa.

Punajalkahaukan bongasi sunnuntaina Aapo Nurmi Suodenniemen Putajan kylän eteläpuolella.

Pirkanmaalla harvinaisuudesta on tehty maanantaihin mennessä havaintoja neljästä eri yksilöstä.

Onnistunut pesintä taustalla

Birdlife Suomi tiedotti maanantaina, että Suomessa on havaittu ennätysmäärä harvinaisia punajalkahaukkoja viikonlopun aikana. Normaalisti lintua tavataan Suomessa harvoin.

”Havaintoja linnuista on kertynyt lauantaista lähtien satoja ja parhaimmillaan lintuja on havaittu jopa yli kahdenkymmenen yksilön parvina”, kertoo Birdlife Suomi tiedotteessaan.

Valtaosa havainnoista on tehty eteläisessä ja kaakkoisessa Suomessa, missä esiintyminen on painottunut itäiselle Uudellemaalle. Lintuja on havaittu runsaasti myös Pohjois-Karjalassa ja yksittäisiä lintuja on havaittu aina Pohjanmaalla asti.

Punajalkahaukkoja pesii laajalla alueella Aasiassa ja Itä-Euroopassa, usein suurissa yhdyskunnissa. Nyt Suomessa havaitut linnut ovat Birdlife Suomen mukaan olleet pääsääntöisesti nuoria lintuja, jotka ovat lähteneet muuttomatkallaan voimakkaan kaakkoisvirtauksen myötä pohjoiseen. Yhdistys arvelee tiedotteessaan, että voimakkaan vaelluksen taustalla on nyt lajin onnistunut pesintävuosi itäisessä Euroopassa.

”Voi löytyä melkein mistä vain”

Birdlife Suomen mukaan havaintoja harhailevista punajalkahaukoista tehdään Suomessa vuosittain, pääasiassa loppukesästä. Voimakkaita loppusyksyn esiintymisiäkin on ollut aikaisemmin, viimeksi vuonna 2019, mutta viikonloppuna havaitut määrät ovat olleet ennätysmäisiä.

”Nuoria punajalkahaukkoja voi nyt löytyä melkein mistä vain, joten nyt on oivallinen ajankohta suunnata linturetkellä näitä harvinaisuuksia etsimään.”

Lajin voi löytää hyönteispyynnistä esimerkiksi peltoaukeilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos